JUVENTUS

Ronaldo se požalio, Juve brzo reagirao. Stiže mu Messijev miljenik s posebnom zadaćom

Foto: EPA

"ON mi se čini sličan Xaviju. Vrlo je siguran i može mu se vjerovati. Njegov nogomet je kao iz La Masije: igra kratka dodavanja, ne gubi loptu. Shvatio je Barceloninu igru vrlo brzo, kao i cijelu dinamiku momčadi", govorio je s divljenjem Lionel Messi 2018. kada je Barcelona za 31 milijun eura dovela tada 21-godišnjeg Arthura Mela iz brazilskog Gremija.

Dvije godine kasnije, eto Argentinčevog miljenika Cristianu Ronaldu u velikoj razmjeni veznjaka koja se kuhala posljednjih mjeseci. 

Talijani i Španjolci, podsjetimo, dogovorili su razmjenu 30-godišnjeg Miralema Pjanića i Arthura uz dodatak da će Juventus Barceloni uplatiti još 10 milijuna eura.

Juventusov prvi korak u rekonstrukciji najslabije pozicije

Arthur je, to nije nikakva tajna, bio isključiva želja trenera Maurizija Sarrija i nije teško pogoditi zbog čega.

Sve je precizno rekao Messi prije dvije godine, s čijim se stavom, gotovo sigurno, slaže i 61-godišnji Juventusov trener kojem dovođenje Arthura, igrača koji je mjesecima odbijao ponudu Bianconera, predstavlja prvi korak u jačanju najslabijeg segmenta zbog kojeg se bunio i sam Ronaldo.

>>> Statistički presjek aktualne Arthurove sezone pogledajte ovdje.

VIDEO: Arthur je novi igrač Juventusa, Pjanić ide u Barcelonu

Iako Sarri odbija komentirati kupovinu Arthura te Pjanića hvali na sva usta, jasno je da po njegovom nalogu Stara dama kreće u rekonstrukciju veznog reda.

O tome smo pisali prije četiri mjeseca kao o jednom od glavnih razloga Juventusove blijede igre, a da su veznjaci uistinu neučinkoviti svjedoče komentari Cristiana Ronalda i Paula Dybale na poluvremenu utakmice kod Lyona u osmini finala Lige prvaka.

Ronaldo se požalio, Juventus reagirao

Dva najbolja igrača Sarrijeve momčadi složila su se kako veznjaci ne rade ono što bi trebali te da oni kao napadači nemaju nikakvu potporu.

"Vezni igrači nam ne daju dovoljnu podršku. Sami smo", rekao je Ronaldo Argentincu.

"Nikad nam ne daju loptu", uzvratio je Dybala.

 

 

 

Samim time, njihov učinak postaje tanji, nervoza kroz lošu igru i manjak upotrebljivih lopti raste i to se očitovalo u 1:0 porazu u Francuskoj kojeg Juventus tek treba nadoknaditi u kolovozu kada se Liga prvaka nastavi.

Arthur tako predstavlja prvi važan korak u Juventusovoj modernizaciji igre po Sarrijevim nogometnim načelima. Iskusni stručnjak, opsjednut ofenzivnom igrom, ne može iz aktualnog rostera veznjaka izvući ono što želi pa dolazak Arthura započinje revolucionaran zaokret.

Brazilac instantno mora ubrzati igru Talijana, konkretno, mora u srcu terena davati snažniji impuls od Pjanića, posebno u ofenzivi gdje trenutačno ispod nivoa igraju svi veznjaci Juventusa izuzev Rodriga Bentancura.

Arthur kao takav, dolazi s posebnim zadatkom.

Što Arthur mora donijeti Juventusu i tko je Pjanićev nasljednik?

Spora alibi igra s dodavanjima prvom igraču do sebe sinonim je za Juventusove veznjake od kojih je pod Sarrijem najviše podbacio baš Miralem Pjanić, od kojeg Sarri i dalje traži da ima najmanje 150 dodira s loptom po utakmici.

Međutim, Pjanićev problem često je nedostatak inicijative i odlučnosti - ne nameće se kao jedan od lidera na terenu što bi veznjak u ulozi playmakera svakako trebao činiti.

Na Pjanićevoj poziciji Sarri vidi Rodriga Bentancura, svog novog miljenika u svlačionici. Urugvajac će u 23. godini, nakon tri godine igranja u Juventusu, postati prvi i centralni playmaker.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Iako nema pass-igru i viziju u rangu Pjanićeve, uklapa se u Sarrijev način igre zbog većeg radijusa kretanja i energičnijeg nastupa - u svakoj Juveovoj utakmici lako ćete primijetiti Bentancurovu prisutnost koji podjednako snage ulaže u obranu i u napad, što kod Pjanića nije slučaj.

Sarri je tako u ožujku eksperimentirao u derbiju s Interom prije prekida prvenstva; Bentancur je oduševio na Pjanićevoj poziciji čime je reprezentativac BiH počeo gubiti na važnosti u Juventusu. Bentancur će, sasvim je jasno, preuzeti konce u veznom redu, a odmah do njega nalazit će se Arthur koji se idealno uklapa u Sarrijev nogometni stil.

"Arthur nije fizički moćan, ali pozicijski itekako zna što treba. Time to nadoknađuje. Mislim da mu je idealna uloga da igra kao drugi vezni igrač koji distribuira loptu. On nije tradicionalni playmaker niti onaj koji igra iza napadača. Talijanski nogomet je sada najbolja opcija za njega i siguran sam da će tamo biti pravi i da neće morati mijenjati svoj način igre", komentirao je Luis Felipe Scolari, bivši Arthurov trener i svjetski prvak s Brazilom 2002.

"Znam Sarrija i stvarno mi se sviđa kao trener. On je svjetska klasa. Sarrijev napadački mentalitet je vrlo zanimljiv, a Arthur je u stanju igrati iz jednog ili dva dodira. Sarri je zato savršen trener za njega da pokaže koliko može. Mislim da će to biti prekrasna suradnja", zaključio je Scolari koji je Arthura vodio u Gremiju.

Gužva neuvjerljivih likova

Juventusov aktualni trener preferira formacije s tri veznjaka, a dva mjesta za sljedeću sezonu već su popunjena. Za poziciju trećeg borit će se Blaise Matuidi, Sami Khedira, Aaron Ramsey i Adrien Rabiot, s tim da je logično očekivati da će s ovog opisa otpasti jedan ili dva igrača jer njihovi statistički parametri govore sami za sebe.

Smatra se da bi to trebao biti Nijemac Sami Khedira, 32-godišnji Nijemac koji je ove sezone konstantno u ozljedama, a i u ono malo vremena što je proveo na terenu jednostavno nije bio na nivou, iako ga je Sarri često označavao kao ključnog igrača.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Blaise Matuidi, Khedirin vršnjak i svjetski prvak s Francuskom 2018., tehnički je ispod nivoa koji zahtijeva Sarriball, iako njegovu fizičko-taktičku moć Sarri smatra važnom za momčad pa je, samim time, Matuidi prvotimac i prvi pretendent za mjesto uz Arthura i Bentancura.

Talijanski prvak trebao bi ponuditi još godinu dokazivanja Aaronu Ramseyju i Adrienu Rabiotu, dvojcu koji je u Torino stigao prošloga ljeta po isteku ugovora s Arsenalom, odnosno PSG-om.

Ove sezone Francuz i Velšanin nisu puno toga pokazali i Juventus zasad djeluje strpljivo budući da je Ramsey podložan ozljedama, a Rabiot prije dolaska u Juventus zbog svađa s bivšim klubom nije igrao natjecateljski više od pola godine. 

Dakako, ni jedan ni drugi nema status nedodirljivog pa u slučaju dobre ponude Juventusove čelnike vjerojatno ne bi trebalo dugo slamati.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pogba kao san

Za to vrijeme, Sarri će u svom tradicionalno zadimljenom uredu raditi nacrte nekog novog, bržeg i atraktivnijeg Juventusa. Kockice se već polako slažu, Arthur je tu, a moglo bi sletjeti još jedno veliko ime među veznjacima.

Nije ni ovo tajna - Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Fabio Paratici već dugo vremena maštaju o povratku odbjeglog sina Paula Pogbe koji je u ljeto 2016. iz Juventusa otišao u Manchester United.

U Torinu ga još nisu prežalili jer je kod njih igrao najbolji nogomet u karijeri i, prema informacijama iz talijanskih, francuskih i engleskih medija, 27-godišnjak bi se rado vratio na sjever Italije.

Problem za Juventus predstavljaju financije, posebno nakon pandemije koronavirusa, i smatra se da će Pogba i dalje ostati - san.

VIDEO: Pogbine asistencije u Juventusu

 

Pročitajte više