Rusija neće biti u Kataru zbog brutalne invazije. Katarski emir: Hvala Putinu

Foto: EPA-EFE

OSTALO je malo više od mjesec dana do Svjetskog prvenstva u Kataru, drugog mundijala u povijesti koji će se održati u Aziji. Katarski emir Sheik Tamim bin Hamad Al Thani je na summitu u Kazahstanu odlučio zahvaliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Katar zahvalio Putinu

"Nakon što je Rusija organizirala vrlo uspješno Svjetsko prvenstvo 2018. godine, naši prijatelji iz Rusije pružili su nam veliku podršku u organizaciji predstojećeg Mundijala. Zahvalni smo vam i ponosni na ovu vezu. Suradnja će trajati do kraja Svjetskog prvenstva. Jako sam sretan što vas vidim, predsjedniče. Hvala vam", rekao je Al Thani Putinu.

Bit će to prvo svjetsko prvenstvo u povijesti koje će se održati u nekoj arapskoj zemlji. Podsjetimo, Rusija na njemu neće nastupiti jer je suspendirana zbog Putinove invazije na Ukrajinu. U kvalifikacijama za Mundijal završila je iza Hrvatske, no u doigravanju nije imala pravo sudjelovati.

Prvi udarac doživjeli na Poljudu

Podsjetimo, Rusija je zauzela drugo mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, iza Hrvatske. Rusi su na utakmicu posljednjeg kola na Poljud stigli kao vodeća momčad skupine i bio im je dovoljan bod da se plasiraju u Katar.

Sve do 81. minute Hrvatska je napadala, ali nije uspjela slomiti Ruse. Onda se ukazao Fjodor Kudrjašov, 35-godišnji bek turskog Antalyaspora, koji je jedan centaršut neoprezno pospremio u svoju mrežu i odveo Hrvatsku u Katar.

Rusija je kao drugoplasirana momčad imala zagarantiran plasman u dokvalifikacije. Ipak, ondje se nije našla zbog UEFA-inih sankcija. Poljska, koja je protiv nje trebala igrati polufinale play-offa, direktno je prošla u finale.

Izbačeni i iz kvalifikacija za Euro

Rusija neće nastupiti ni u kvalifikacijama za Euro 2024. Tu je vijest prije dva tjedna objavila UEFA tijekom sastanka na Hvaru. Članovi UEFA-e su na Hvaru raspravljali o proceduri ždrijeba za kvalifikacije, a o ruskom izbacivanju krovna kuća europskog nogometa bila je jasna:

"Sve ruske momčadi trenutno su suspendirane nakon odluke Izvršnog odbora UEFA-e od 28. veljače 2022. koju je dodatno potvrdio Sportski arbitražni sud 15. srpnja 2022. Rusija stoga nije uključena u ždrijeb kvalifikacija za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2022.-24."

 

Pročitajte više