SABURTALO - DINAMO

Saburtalo: Vlasnik muljator na pojačanja u deset godina potrošio 200.000 kuna

Foto: Saburtalo/Instagram

DINAMO u utorak u 19:30 (Arenasport) u Tbilisiju igra prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv gruzijskog Saburtala.

Hrvatski prvak je u svojoj povijesti igrao sa svakakvim protivnicima u europskim pretkolima, ali rijetko kad s ovako opskurnim klubom, o kojemu nema gotovo nikakvih informacija. Sreća za Nenada Bjelicu je da su Gruzijci u prošlom pretkolu igrali protiv Šerifa pa se Dinamov trener čuo sa Zoranom Zekićem, čija je momčad šokantno ispala od Saburtala, i ukazao mu na sve dobre i loše strane Dinamova protivnika.

Za razliku od nekih drugih gruzijskih klubova, poput Dinama iz Tbilisija koji je 1981. godine osvojio Kup kupova, Saburtalo je čista egzotika kad je europski nogomet u pitanju. Dinamovom protivniku su susreti sa Šerifom bile prve europske utakmice u povijesti, što nije ni čudo jer je klub osnovan tek 1999. godine, a u drugu gruzijsku ligu, iz koje će 2015. ući u prvu, stigao je tek 2013. godine. Saburtalo je prošle sezone s deset bodova prednosti iznenađujuće osvojio slabo gruzijsko prvenstvo, što mu je uz titulu prvaka druge lige jedini trofej u povijesti. Prije šampionske sezone su bili četvrti, treći i osmi prijašnjih godina.

Politička pozadina

No, puno zanimljiviji od kluba je njegov vlasnik Tariel Kečikašvili, čija je tvrtka Iberia Business Group kupila klub 2005. godine. Kečikašvili je uskoro postao i ministrom sporta pa je svoju funkciju iskoristio za vrlo sumnjive poslove s gruzijskom vladom, što je bio i predmet istrage.

Dok se klub polako uspinjao kroz sustav gruzijske nogometne lige, Kečikašviliju se uspinjao i bankovni račun. Djelomični ili potpuni vlasnik čak četiri tvrtke koje se bave uvozom automobila, dobivao je baš sve natječaje za nabavu službenih vozila, na kojima je zaradio više od deset milijuna eura. Tijekom 2017. godine vladi je prodao 262 nova automobila, a najveći kupac bilo je, kakve li ironije, gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno policija. Imao je Kečikašvili na lageru sve što je trebalo pa je i ministarstvu zdravstva nabavio kola hitne pomoći.

Samo u jednom poslu zaradio je oko četiri milijuna eura, a još šest državnih institucija je preko njega dobavljalo službena vozila dok je bio ministar sporta. On je bio samo jedan od članova gruzijske vlade premijera Giorgija Kvirkašvilija koju je oporba optužila za korupciju i pokrenula izglasavanje nepovjerenja vladi koje je propalo pa je Kvirkašvili ostao premijer, ali je uskoro morao smijeniti Kečikašvilija.

Najbolja akademija u Gruziji

Dok je mešetario sa službenim vozilima i kolima hitne pomoći, vlasnik Saburtala je istovremeno dosta ulagao u klub koji se danas hvali da ima najbolju akademiju u zemlji. Glavni fokus Saburtala je na mladim igračima iz cijele zemlje koje žele dovesti na akademiju kako bi oni uskoro činili okosnicu prve momčadi. Klub je četiri puta dobio nagradu za najbolju akademiju u zemlji, a neki igrači koji su iz nje ponikli danas igraju u prvoj momčadi.

Nevjerojatan je podatak s Transfermarkta prema kojem je Saburtalo u zadnjih deset godina na pojačanja potrošio samo 30.000 eura (oko 220.000 kuna), i to na jednog jedinog igrača. U sezoni 2015./2016. posudbu Jabe Dvalija su Daciji platili tih 30.000 eura, a sva ostala pojačanja došla su u klub kao slobodni igrači. U takvim uvjetima svaka prodaja igrača za Saburtalo je veliki uspjeh. Godine 2015. prodali su dva igrača za ukupno 200.000 eura, dvije godine kasnije još dva za 150.000, a klupski rekord srušen je u siječnju ove godine kad je 22-godišnji veznjak Giorgij Karaišvili prodan Göteborgu za 300.000 eura. Ovog ljeta su još jednog mladog igrača, Giorgija Kočorašvilija, prodali Levanteu za 100.000 eura, a klub iz Primere ga je  proslijedio u svoju drugu momčad.

Pročitajte više