ŠAH: JOVANIĆ POBIJEDIO KOŽULA

U petom kolu dogodila se velika sječa favorita na prvenstvu Hrvatske u šahu u Zagrebu. L

Vodeći Zdenko Kožul i Mišo Cebalo pretrpjeli su prve poraze, a slavodobitnici Mladen Palac i Ognjen Jovanić preuzeli su njihova mjesta. Jedino je Nenad Ferčec mirnim remijem sa Splićaninom Antom Šarićem ostao u vodećoj skupini. U velikom velemajstorskom derbiju Mladen Palac je kao crni relativno lako nadigrao Mišu Cebala. Već u otvaranju uzeo mu je čistog pješaka, a onda je odbio njegove napadačke pokušaje i prisilio ga na predaju. U pravom taktičkom trileru Zdenko Kožul se prekombinirao protiv odličnog riječkog internacionalca. Pucao je iz svih oružja prema njegovom kralju, ali je zanemario sigurnost svojeg monarha. Jovanić je u jednom trenutku prešao u protunapad i izborio veliku pobjedu, kojom se vinuo na vrh ljestvice. Ante Brkić je pretrpio drugi poraz. Nakon neuvjerljive igre u otvaranju potpao je pod rokadni napad, koji je Alojzije Janković munjevito pretvorio u cijeli bod. U partijama Stević-Jovanović i Ferčec-Šarić sklopljeni su salonski remiji, a Ivan Leventić i Davorin Kuljašević remizirali su trk poslije duge borbe.

Rezultati 5. kola:

Kožul-Jovanić 0:1, Leventić-Kuljašević remi, Cebalo-Palac 0:1, Stević-Jovanović remi, Ferčec-Šarić remi i Brkić-Janković 0:1.

Poredak na ljestvici: Palac, Jovanić i Ferčec po 3,5 boda, Kožul i Cebalo 3, Stević i Leventić 2,5 , Jovanović i Janković 2, Brkić, Kuljašević i Šarić po 1,5 bod.

(Hina) xvkov yrš

Pročitajte više