Samo jednom se Hrvatska nije plasirala na Euro: Od Šukerovog loba do Quaresme

POBJEDOM u Rijeci nad Slovačkom od 3:1 Hrvatska se plasirala na Euro 2020. Bit će ovo šesti put da hrvatski nogometaši nastupaju na europskim nogometnim prvenstvima. Od osamostaljenja Hrvatska se samo jednom nije uspjela plasirati na Euro. Bilo je to 2000., domaćini turnira bili su Belgija i Nizozemska, a Hrvatska je bila treća u svojoj kvalifikacijskoj skupini iza SR Jugoslavije i Irske.

Euro 1996. u Engleskoj

Prvi veliki turnir na koji se Hrvatska plasirala bio je Euro u Engleskoj 1996. Bile su to prve kvalifikacije Hrvatske nakon službenog priznanja, a kroz njih je momčad koji je vodio Ćiro Blažević protutnjala sa stilom. Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini ispred tadašnjeg svjetskog doprvaka Italije, a posebno se pamti pobjeda u Palermu, kad je cijeli svijet shvatio da je Hrvatska sila koja dolazi. Jedini poraz je Hrvatska doživjela na gostovanju u Ukrajini, no on nije ostavio nikakve značajnije posljedice.

Davor Šuker je s 12 golova bio prvi topnik kvalifikacija.

U Engleskoj je Hrvatska u prvom kolu pobijedila Tursku 1:0, a strijelac povijesnog gola bio je Goran Vlaović. U drugom kolu protivnik je bio branitelj naslova, Danska, a Hrvatska je odigrala jednu od svojih najboljih utakmica u povijesti. Prvak Europe je razbijen s 3:0, a u sjećanju ostaje čudesan lob Davora Šukera kojim je matirao velikog Petera Schmeichela.

Hrvatska je tom pobjedom osigurala četvrtfinale tako da 0:3 poraz protiv Portugala u trećem kolu nije značio ništa, osim da je Hrvatska dobila Njemačku u borbi za polufinale. Hrvatska je bila bolja, ali nesreća i švedski sudac Sundell su kumovali porazu 2:1. Njemačka je kasnije osvojila naslov prvaka.

Euro 2004. u Portugalu

Otto Barić je imao zadatak da Hrvatsku odvede na Euro u Portugal 2004. Bio je to težak zadatak jer je Hrvatska imala vjerojatno najlošiju generaciju, a na koncu ispalo je da se Hrvatska provukla na Euro kroz iglene uši. Bugarska je razbila Hrvatsku u Sofiji s 2:0, a prema prikazanoj igri bilo je jasno da su Bugari favoriti za prvo mjesto, a da će se Hrvatska morati potući s Belgijom za drugo i za baraž. Tako je i bilo, a Hrvatska je zbog boljeg međusobnog omjera s Belgijcima otišla u dodatne kvalifikacije, gdje ju je čekala Slovenija. Prva utakmica u Maksimiru završila je 1:1, a u uzvratu kod rezultata 0:0 isključen je Igor Tudor. Slovenija je bila u dobitnoj kombinaciji, no Barićevo otkriće tih kvalifikacija, Dado Pršo, na asistenciju Tome Šokote zabija gol vrijedan nastupa u Portugalu.

S obzirom na kvalitetu momčadi, Hrvatska je na Euru odigrala jako dobar turnir. Protiv Švicarske je bilo 0:0, protiv Francuske 2:2, no tu su utakmicu u dobroj mjeri odredili suci koji su Tricolorima poklonili remi. U posljednjem kolu Hrvatska je morala pobijediti snažnu Englesku za plasman među osam. Početak je bio iz snova, Niko Kovač je zabio odmah na početku, no bilo je to sve što je Hrvatska mogla napraviti na toj utakmici. Englezi i sjajni Rooney su bili prejaki, slavili su 4:2, a da na vratima Hrvatske nije briljirao Tomo Butina, poraz je mogao biti puno veći.

Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj

Slaven Bilić je poveo mladu Hrvatsku s Modrićem, Ćorlukom i Eduardom u pohod na Euro u Austriji i Švicarskoj. Nitko nije znao što može mlađahna Hrvatska u jakoj grupi s Engleskom, Rusijom, Izraelom… Hrvatska je odigrala čudesne kvalifikacije, dva puta je pobijedila Engleze, a pobjeda 3:2 na Wembleyju u posljednjem kolu ostavila je Gordi Albion doma.

Hrvatska je na Euru nastavila gdje je stala u kvalifikacijama. Tri utakmice i tri pobjede, a posebno je slatka bila ona protiv Njemačke 2:1. A onda je došlo četvrtfinale i Turska te najnevjerojatnije ispadanje ikad. Šteta, Hrvatska je imala moć otići barem do finala na ovom turniru.

Luka Modrić izabran je u momčad turnira.

Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini

Koliko je Hrvatska odigrala sjajno u kvalifikacijama za Euro 2008., toliko se mučila u onima za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Sreća da je skupina bila lagana jer da je bila teža, teško bi Hrvatska vidjela Euro. Gubilo se u Gruziji, u Grčkoj, no ipak je osvojeno drugo mjesto i osiguran je baraž, a tamo je čekala Turska. Turci su bili favorit, prva utakmica se igrala u grotlu Istanbula, a tamo je istrčala neka druga Hrvatska koja je pomela domaćina s 3:0. Utakmicu za desetku odigrali su Ivica Olić i Vedran Ćorluka. Uzvrat je bio samo formalnost i remi bez golova odveo je Hrvatsku na Euro.

Reprezentacija Slavena Bilića imala je nesreću da je bila u najtežoj skupini turnira. Italija i Španjolska kasnije su igrali finale, a treći rival je bila Irska. Hrvatska je slavila 3:1 protiv Irske, odigrala je 1:1 protiv Italije, a u posljednjoj utakmici trebala je pobjedu protiv Furije. Suci joj nisu dopustili i čak dva penala nisu dosuđena. Rakitiću je Casillas obranio i zicer, a gol Španjolske je pao u finišu, kad je Hrvatska s osam igrača otišla u napad po sve ili ništa.

Španjolska je kasnije 4:0 pobijedila Hrvatsku u finalu, a Mario Mandžukić odigrao je briljantan turnir te se prodao u Bayern. Mandžo je s još pet igrača s tri gola dijelio naslov najboljeg topnika turnira.

Euro 2016. u Francuskoj

Ante Čačić je kao izbornik vodio Hrvatsku u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj 2016. Svašta se tamo događalo. Neredi na San Siru, svastika na Poljudu, silne utakmice pred praznim tribinama. Ipak, Hrvatska je bezbolno kao druga iza Italije izborila nastup u Francuskoj.

U prvom kolu je Hrvatska pobijedila Tursku, drugo su obilježili neredi hrvatskih navijača u Saint Etienneu protiv Češke (2:2), a u trećem je rezervna postava Hrvatske (kako su tri najbolje reprezentacije išle dalje, Hrvatska je uoči posljednjeg kola osigurala nastup u osmini finala) s 2:1 šokirala Španjolsku te se kao prva u skupini plasirala među 16 najboljih. Protivnik je bio Portugal. Hrvatska je bila bolja, Portugal je bio nemoćan sve do 117. minute. Strinić je pogriješio, Portugal je odigrao brzu kontru i Ricardo Quaresma je zabio gol za četvrtfinale. Portugal je kasnije senzacionalno osvojio naslov prvaka Europe, a Hrvatska je na ovom turniru mogla i morala puno više.

Pročitajte više