Schmidu zlato u slobodnom skijanju, Wust u brzom klizanju, a Langu i Kuskeu u bobu dvosjedu

MICHAEL SCHMID, 26-godišnji Švicarac, okitio se zlatnom medaljom u ski crossu, na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

U ovoj disciplini slobodnog skijanja Schmid je potvrdio dobru formu iz Svjetskog kupa ove godine, gdje je ujedno vodeći, ali ovo slavlje definitivno može nazvati uspjehom karijere. "Ne mogu pronaći prave riječi da opišem svoje stanje. Predivno sam se zabavljao na utrci i osvojio olimpijsko zlato. Sada je moja karijera potpuna", rekao je Schmid.

Drugo je mjesto i srebrnu medalju osvojio Austrijanac Andreas Matt, dok se broncom okitio Audun Grönvold iz Norveške. Domaći navijači su ostali razočarani nakon nedjeljnog natjecanja s obzirom na to da je njihov veliki adut Christopher Delbosco ostao bez medalje, jer nije uspio završiti utrku.

ZOI, slobodno skijanje (ski cross):

1. Michael Schmid (Švi)

2. Andreas Matt (Aut)

3. Audun Grönvold (Nor)

Brzo klizanje: Wüst najbrža na 1500 metara

Bronci iz Torina Nizozemka Ireen Wüst (24) pridodala je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Vancouveru u disciplini brzog klizanja na 1500 metara .

Wüst je postala najmlađa nizozemska osvajačica zlata na Zimskim igrama kada je na 3000 metara dugoj stazi u Torinu 2006. godine oko vrata stavila zlatnu medalju. Prije četiri godine osvojila je i broncu na upola kraćoj stazi, a u Kanadi je svoj rezultat popravila, te je zasjela na najvišu stepenicu pobjedničkoga postolja.

Ukupno je ovo bila 99. medalja za Nizozemsku kada su u pitanju Olimpijske igre, a Wust ju je osvojila prošavši stazu u vremenu 1:56.89. Srebrna medalja ostala je domaćinima, a zavrijedila ju je Kristina Groves s zaostatkom od 0.25 sekundi za pobjednicom. Čehinji Martini Sablikovoj, inače zlatnoj na 3000 metara, pripala je bronca uz zaostatak malo veći od sekunde. Groves je, podsjetimo, na utrci 3000 metara bila treća.

ZOI, brzo klizanje, žene, 1500 metara:

1. Ireen Wüst (Niz) 1:56.89

2. Kristina Groves (Kan) +0.25

3. Martina Sablikova (Češ) +1.07

ZOI, bob-dvosjed: Langeu novo zlato u paru s Kuskeom

Prekaljeni pilot Andre Lange, u paru s kočničarem Kevinom Kuskeom, osvojio je novo zlato na Zimskim olimpijskim igrama. Ovaj puta u konkurenciji boba-dvosjeda.

U Whistleru je 36-godišnji vojnik najveću konkurenciju imao u sunarodnjacima, Thomasu Florschützu i Richardu Adjeiu kojima je pripala srebrna medalja uz zaostatak od 0.22 sekunde za pobjedničkim vremenom, koje je nakon četiri spuštanja iznosilo 3:26.65. Aleksandru Zubkovu i Alekseju Vojevodi pripala je brončana medalja. Do nje su došli zaostavši za pobjedničkim dvojcem 0.86 sekundi.

Lange (37) koji će se umiroviti nakon utrke u četverosjedu osvojio je posljednja ponuđena četiri zlata na Zimskim igrama. "Berbu" je započeo 2002. u Salt Lake Cityju u četverosjedu, u Torinu je do zlata došao u konkurenciji dvosjeda i četverosjeda, a sada je bogatu riznicu medalja dodatno obogatio novim zlatom.

ZOI, bob-dvosjed:

1. Lang / Kuske (Njem) 3:26.65

2. Florschütz / Adjei (Njem) +0.22

3. Zubkov / Vojevoda (Rus) +0.86

Pročitajte više