Sedam dopingiranih sportaša na OI u Pekingu, imena se još uvijek drže u tajnosti

IZ MEĐUNARODNOGA olimpijskog odbora objavili su da je doping pronađen u retestiranim uzorcima sedmero sportaša s pekinških Olimpijskih igara. Njihov identitet zasad nije poznat.

Šestero od njih sedmero ispalo je pozivno na CERA-u, treću, usavršenu generaciju hormonskog dopinga EPO-a, koji podiže sportaševu izdržljivost povećanom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca.

"Pod još uvijek mogućom pretpostavkom nevinosti, MOO neće izlaziti s identitetima sportaša kojima je u ponovljenom testiranju potvrđena prisutnost nedopuštenih supstanci u organizmu", priopćili su iz MOO-a otkrivši da su o identitetima obavijestili nacionalne olimpijske odbore.

Talijanska Gazzetta dello Sport objavila je tako da je među sedmoricom sportaša jedan talijanski olimpijac ili olimpijka.

Nakon što su nakon Pekinga mogući postali testovi na CERA-u i inzulin, u MOO-ovim su laboratorijima preispitali ponovno 948 uzoraka sudionika Olimpijskih igara.

Međunarodni sportski savezi ili nacionalni sportski/olimpijski savezi imaju pravo trenutačne suspenzije sportaša.

Najgora kazna, dokaže li se optuženima pravomoćna krivnja, mogla bi biti nenastupanje na svim sljedećim Olimpijskim igrama. 

M.Š./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više