tokio 2020

Šef Igara u Tokiju zbog seksističkog skandala dao ostavku. Evo što je rekao o ženama

Foto: EPA-EFE

ŠEF Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori podnio je ostavku nakon seksističkih komentara koji su izazvali kritike u zemlji i inozemstvu. Mori se ponovno ispričao prije nego što je napustio funkciju prvog čovjeka organizacijskog odbora.

"Moji neprimjereni komentari izazvali su velike probleme. Žao mi je", rekao je Mori (83) na sastanku organizacijskog odbora Olimpijskih igara.

Naglasio je da je sada najvažnije osigurati da Olimpijske igre u Tokiju budu uspješne.

Osamdesettrogodišnji Mori, bivši japanski premijer, izazvao je zgražanje diljem svijeta svojim seksističkim komentarima da žene previše govore, koje je izgovorio na sastanku olimpijskog odbora.

Komentirajući plan Japanskog olimpijskog odbora da poveća udio žena u svom sastavu Mori je rekao da bi u tom slučaju "trebalo ograničiti vrijeme za govor jer u protivnom nikad nećemo završiti". Dodao je kako to može biti "naporno".

Ispričao se, ali je dosad odbijao podnijeti ostavku, unatoč sve brojnijim zahtjevima da odstupi. Načelnik Olimpijskoga sela Saburo Kawabuchi tvrdi da ga je Mori zamolio da preuzme njegovu ulogu, ali ta opcija zasad se ne čini izglednom. 

Morijeva ostavka manje od šest mjeseci prije početka Ljetnih olimpijskih igara raspirit će nove sumnje u održavanje Olimpijskih Igara. 

Olimpijski odbor razmatra načine da unatoč globalnoj pandemiji održi sigurne Igre, na kojima će se okupiti tisuće natjecatelja, a moguće i gledatelja.

Pročitajte više