Šef La Lige: Superliga je vuk koji se prerušio u bakicu i opet nas želi prevariti

Foto: EPA-EFE

REAL MADRID, Barcelona i Juventus najavili su preko tvrtke A22 novi prijedlog Superlige nakon što im je 2021. godine propao prvi pokušaj osnivanja novog elitnog europskog klupskog natjecanja. Direktor tvrtke A22 Bernd Reichart je u razgovoru za Die Welt rekao da je trenutačno stanje u europskom klupskom nogometu neodrživo, da klubovima prijete financijski problemi i da su promjene nužne.

Prema novom prijedlogu, Superliga bi imala 60 ili 80 klubova, igrala bi se u četiri divizije i ne bi bila poluzatvorenog tipa kao u inicijalnoj ideji. Klubovi bi se u nju plasirali isključivo na temelju rezultata u domaćem prvenstvu, a svakome bi bilo zagarantirano najmanje 14 utakmica.

U kontaktu s 50 klubova

Reichart je rekao da je A22 u kontaktu s 50 europskih klubova te da bi ideja mogla zaživjeti već za sezonu 2024./2025. ako sve bude po planu. Osim toga, postavila bi se nova pravila financijskog fair playa, prema kojemu bi klubovi na nove igrače mogli potrošiti samo fiksni postotak od godišnje zarade.

Ubrzo nakon što je priča izašla u javnost, oglasio se šef La Lige Javier Tebas, koji je i prije dvije godine bio jedan od najglasnijih protivnika i kritičara Superlige. On je na Twitteru objavio fotografiju vuka i bakice i na slikovit način ponovno napao ovu ideju.

"Superliga je vuk koji se prerušio u bakicu i želi zavarati europski nogomet, ali njegov nos i zubi su jako veliki pa ga je lako otkriti. Četiri divizije? Naravno, prva divizija je za njih, najbogatije klubove. Jednaka prava odlučivanja? Da, samo za najveće", napisao je Tebas.

Pročitajte više