Semenya još uvijek pod zabranom: "Samo Bog zna kad će opet trčati"

U srijedu je njezin trener Michael Seme izjavio kako njegova učenica slobodno može sudjelovati na međunarodnim natjecanjima. Detalje nije ponudio, rekao je tek da je dobio takvu obavijest od Semenyjinih odvjetnika.

Četvrtak je, međutim, donio novi obrat, točnije povratak na staro. Naime, Južnoafrički atletski savez (ASA) je objavio kako svjetska prvakinja na 800 metara ne smije nastupati sve dok joj to ne dozvoli Međunarodna atletska federacija (IAAF).

IAAF je podsjetimo, još tijekom lanjskog Svjetskog prvenstva u Berlinu, naredio da se Semenya podvrgne testiranju spola zbog naglog napretka njezinih rezultata i prilično muškobanjastog izgleda. No, rezultati testa ni do danas nisu javno objavljeni, tako da brojni svjetski mediji i dalje špekuliraju da je djevojka, koja je prošli tjedan napunila 19 godina, zapravo hermafrodit.

IAAF do daljnjega ne želi komentirati cijeli slučaj, tako da je na čekanju i Semenya.

"Tek kad je IAAF u potpunosti oslobodi, moći ćemo joj dozvoliti sudjelovanje na natjecanjima", izjavio je službenik ASA-e Ray Mali, a otac mlade sportašice Jacob Semenyja je dodao:

"Hoće li Caster trčati ili ne, zna samo Bog."

Pročitajte više