Slovak Luboš Michel favorit za suđenje finala Europskog prvenstva

USKORO počinje velika predstava i svi špekuliraju tko bi mogao biti novi europski prvak. U fokusu javnosti nalaze se igrači, timovi i izbornici dok, s druge strane, nikoga ne zanima ona treća strana u utakmici koja je često najvažniji akter. Djelitelji pravde na svim velikim natjecanjima igraju veliku ulogu pa će tako biti i na predstojećem Euru.

Suđenje na visokoj razini

Predsjednik sudačke komisije pri Uefi Villar Llona zatražio je od sudaca da budu na visokoj razini sve do završetka turnira.

"Suci su izabrani na osnovu dobrih suđenja u protekloj europskoj sezoni, i već se dvije godine pripremaju kako bi na visokoj razini odradili završni turnir", rekao je Villar Llona, te nastavio:

"Oni su u savršenom fizičkom stanju što su pokazali testovi koje smo ovdje radili, stoga nema sumnje kako su u potpunosti spremni za Euro. Suci bi se svakako trebali uzimati kao 17. momčad Eura".

Ukupno 44 sudačkih dužnosnika izabrano je za Euro, a podijeljeni su u 12 sudačkih ekipa te osam četvrtih sudaca. Svi djelitelji pravde stigli su jučer u Regensdorf, koji se nalazi u blizini Zuricha i gdje će biti njihov kamp do kraja Eura. Za dva dana sudačka komisija Uefe odlučit će o tome koji sudac dijeli pravdu na kojoj utakmici.

Sudeći prema stavovima Komisije, Slovak Luboš Michel glavni je favorit za suđenje finala Eura koje će se održati 29. lipnja u Beču. Sudac sa iskustvom sudio je ovogodišnje finale Lige prvaka, a već se nekoliko godina nalazi u samom vrhu "sudačke kreme" i opravdano zaslužuje suditi finale, smatraju članovi sudačke komisije. 

Svakom sucu minimalno 20 tisuća eura


Svakom sucu je osigurano da sudi dvije utakmice po grupi nakon čega će Komisija odlučiti koji će suci ući u knock-out fazu natjecanja. Svaki djelitelj pravde biti će plaćen deset tisuća eura po utakmici dok će njegovi linijski pomoćnici inkasirati pet tisuća eura. Četvrti sudac dobit će četiri tisuće eura po meču.

"Tijekom turnira svaki sudac imat će poseban trening program i bit će pomno nadziran. Na taj način ćemo biti sigurni kako su suci fizički spremni za odraditi finalnu rundu", kazao je Uefin povjerenik za suđenje Yvan Cornu.

Najstrože suđenje u povijesti europskih prvenstava 

Uefina Komisija za suđenje dala je stroge naputke dvanaestorici glavnih sudaca koji će dijeliti pravdu na Euru te se zahtijeva strogo kažnjavanje svih grubih i namjernih startova.

Svi startovi s pretjeranom upotrebom sile, a osobito oni rukama i laktovim kažnjavat će se crvenim kartonima, a svako nesportsko ponašanje žutim kartonom bez iznimaka.

Eventualni previdi glavnog suca na utakmici, kao na primjer simuliranje prekršaja, moći će se sankcionirati naknadno pregledom tv-snimki.

"Suci će se obraćati igračima s poštovanjem, a zauzvrat se očekuje da igrači i izbornici pokazuju jednak respekt prema sucima", završio je član sudačke komisije Hugh Dallas.

R.J.
Foto: iffhs.de

Pročitajte više