Guardiola ga je mjesecima šikanirao, a Yaya se vratio u stilu i sve okrenuo

Foto: Getty Images/Guliver Image

"ON JE POSEBAN igrač. Nije stvar u meni što je danas igrao, nego u njemu. Yaya nikad nije bio u boljem fizičkom stanju, ponovno je pravi dio momčadi i treba nam ovakav igrač", hvalio je trener Mahcnester Cityja Yayu Tourea, nakon što mu je bivši reprezentativac Obale Bjelokosti s dva gola donio tri boda na gostovanju kod Crystal Palacea.

Ali, prije samo nekoliko dana, Guardiola praktički nije ni pričao s Yayom. Nakon što je izostavio Tourea s popisa putnika na kvalifikacijsku utakmicu za Ligu prvaka u kolovozu protiv Steaue, igračev menadžer Dimitrij Seluk je u jednom intervjuu izjavio kako to nije način na koji se trener treba ponašati prema jednom od svojih ključnih igrača. Guardiola je zanemario Tourea i u sljedeće dvije prvenstvene utakmice, da bi mu onda dao priliku u uzvratnoj utakmici protiv Rumunja. Od tog 24. kolovoza pa sve do danas, Yaya Toure je sjedio na klupi.

"Neće igrati ni minute dok se njegov menadžer ne ispriča. Što se mene tiče, može i preko prijatelja ili medija, jer očito nema hrabrosti nazvati me. Mora se prvo ispričati Manchester Cityju, Toureovim suigračima, a onda meni", rekao je Guardiola u rujnu i održao riječ.

Zarađivao 300.000 funti, a nije ga bilo nigdje

Utakmice su prolazile, a Yaye Tourea nije bilo ni na radaru. I dalje je zarađivao 300.000 funti tjedno, ali bio je miljama od prve momčadi.

"Pokušavam doći do njega, zovem ga, ali se ne javlja", pravdao se Seluk i tvrdio da je čak i preko predsjednika Barcelone pokušavao bezuspješno doći do Guardiole.


Nije Španjolac imao milosti, mjesecima, sve do početka ovog mjeseca kad je trakavicu odlučio riješiti sam Yaya Toure. Prvo je nazvao menadžera i inzistirao da se ispriča treneru, a nakon što je ovaj to odbio učiniti, Yaya je sam odlučio istupiti.

'Znao sam da će doći dan kad će me trener trebati'

"Ispričavam se u svoje i ime svojeg agenta svima u klubu i oko njega zbog nesuglasica. Ponosan sam što sam dio ovog kluba i želim ovdje i ostati. Zahvaljujem se i navijačima na velikoj podršci", rekao je Toure 3. studenog.

Guardiola ga je izostavio iz momčadi za sljedeću utakmicu protiv Middlesborugha, no nakon reprezentativne stanke, dao mu je priliku danas protiv Palacea, koju je Toure iskoristio na najbolji mogući način.

"Presretan sam. Postao sam već zaista očajan. Hvala mojim suigračima koji su mi bili velika podrška. Mentalno sam cijelo vrijeme bio vrlo jak i znao sam da će me trener kad-tad trebai", rekao je Toure nakon povratka u velikom stilu.

Pročitajte više