Splitska policija uhitila trojicu napadača na Mamića i Prodanovića, četvrti u Francuskoj

Foto. Index/Hina

SPLITSKA policija uhitila je jutros tri mlađe muške osobe koje se dovode u vezu sa napadom na Zdravka Mamića i njegovog odvjetnika Čedu Prodanovića pred zgradom Prekršajnog suda u Splitu prije tri tjedna. Policiji su mladići otprije poznati po navijačkim prekršajima. Četvrti osumnjičenik trenutno je nedostupan jer se nalazi u Francuskoj gdje prati nastupe hrvatske nogometne reprezentacije. Pretpostavlja se da će po dolasku u Hrvatsku i on biti priveden na kriminalističko istraživanje.

Jedina šteta - razbijeno staklo na tek kupljenoj Astri poreznog inspektora

Trojicu uhićenih policija tereti za opće opasnu radnju, odnosno, ispaljivanje pirotehnike ka Mamiću i Prodanoviću. U njihovoj blizini tada se zatekao i odvjetnik Damir Gruić, tajnik udruge Naš Hajduk, branitelj Hajdukovca Ive Bege, koji se s Mamićem sukobio u svečanoj loži tijekom derbija. To je ujedno i predmet prekršajnog postupka koji se već dvije godine vodi protiv Mamića. Spis je nedavno zadužio novi sudac jer je dotad uredujuća sutkinja prešla na Upravni sud. Na prvom ročištu Mamić nije imao neprilika, štoviše mnogi su se (u tajnosti) htjeli fotografirati sa šefom Dinama.

Uoči ročišta prije tri tjedna sasvim druga slika. Pred raspravu grupa mladića je s druge strane Ulice Domovinskog rata pobacala pirotehniku, koja istina nikoga nije ozlijedila, ali je stradalo stražnje staklo na tek kupljenoj Opel Astri u vlasništvu poreznog inspektora. Napad je Mamić odmah iskoristio te zatražio da se suđenje prebaci u Zagreb.

Do počinitelja došli preko video snimki nadzornih kamera

Policija je intenzivno radila na slučaju te su na temelju video snimki nadzornih kamera uspjeli složiti mozaik i prepoznati osobe koje su sudjelovale u incidentu. Radilo se inače o većoj grupi mladića, no osumnjičeni su oni koji su bacali pirotehniku. Pretraženi su i stanovi osumnjičenika, kod jednog je pronađena odjeća koju je nosio pred Prekršajnim sudom.

Kako doznajemo, trojica privedenih bit će nakon kriminalističkog istraživanja pušteni, a kaznena prijava podnijet će se redovnim putem. U policiji nam kažu da su sasvim normalno radili na ovom slučaju te da nije bilo nikakvog posebnog pritiska. Tajming privođenja, navode, nema ni veze sa bacanjem bengalki u Saint Etienneu. Zanimljivo je možda da je jedan od danas uhićenih također htio u Francusku, ali je vraćen na granici.

 

Pročitajte više