Sportski novinari: Červar uništio priredbu, tražimo ispriku

PREDSJEDNIK Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatku Mateši i predsjedniku Hrvatskog rukometnog saveza Željku Kavranu povodom istupa izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije Lina Červara na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

"Istup gospodina Line Červara, izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije i najboljeg trenera po kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora u 2004. godini na svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak osobno me i profesionalno zgranuo. No, da je sve ostalo samo na razini neukusnog verbalnog obračuna s neistomišljenicima, što bi najoštrije prvi trebao kazniti Hrvatski rukometni savez, pa i Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski zbor sportskih novinara ne bi se oglašavao. Ali, osim što je gospodin Červar uništio ljepotu priredbe i svojim istupom uvrijedio sve koji su se u dvoranu došli veseliti uspjesima hrvatskoga sporta u prošloj godini, do neukusa se poigrao s profesijom sportskog novinara, uz to vrijeđajući pojedine redakcije, novinare i urednike.

Gospodin Červar sasvim je zorno, u rukometnim dvoranama Portugala i Atene dokazao da je velik trener, o tome ima dovoljno dokaza i to nitko ne spori. Međutim ničim nije dokazao da je on zapravo novinar po vokaciji, kako je sam rekao i, za njega još poraznije: moram ovo reći... jer nemam slobode u tisku.

Novinar ne može i ne smije biti baš svatko tko se sjeti ili tko pomisli da je to lagan posao, što je gospodin Červar insinuirao, a posebno ne netko tko i na taj način želi popovati svima oko sebe o temama za koje nije stručan, ili se i na taj način obračunavati sa svima koji ne misle isto zlorabeći medijski prostor. Taj smo period u stvaranju ove države prošli. Osim te objede, gospodin Červar je izrekao i besmislicu kakvu već dugo nitko nije javno izrekao. Rekao je, naime, da se sportski novinari boje Zorana Gopca, pa da su za cilj odabrali Linu Červara.

U ime svih članova Hrvatskog zbora sportskih novinara pozivam Linu Červara da se ISPRIČA svim sportskim novinarima u Hrvatskoj zbog ovakve uvrede cjelokupnom cehu. U doba kad se novinarstvo napokon vraća na kvalitetnije grane, u doba kad konkurencija ipak, polako, stvara i kvalitetu, u doba kad se sve više cijeni istraživačko novinarstvo i kad se sve više javno analiziraju negativnosti i prozivaju prekršitelji zakona u svim medijima u Hrvatskoj, pa naravno, i u sportskim, ovakva je rečenica uvreda svim sportskim novinarima.

Sada, kad je velika šteta učinjena, kad je upropaštena jedna lijepa priredba i kad su mnogi u dvorani i pred ekranima ostali šokirani rječnikom ne samo trenera, nego i saborskoga zastupnika, apeliramo da se gospodina Červara ostavi da radi posao koji najbolje zna raditi, ali i da u Hrvatskom rukometnom savezu i Hrvatskom olimpijskom odboru naprave sve kako se ovakve stvari više ne bi ponovile", stoji u pismu predsjendika HSZN-a Jure Ozmeca.

Pročitajte više