Standard Liege želi u francusku ligu, ako se Belgija raspadne

BELGIJSKI prvak Standard ne želi biti osuđen na ligu frankofone regije Valonije, u slučaju da se raspadne Belgijska dvoetnička država, ili ako se nogomet podijeli uzduž etničko-jezičnih granica.

Standard je iz Liegea, u kraju gdje se većinom govori francuski. U slučaju podjele belgijske lige na valonsku i flamansku, a još i više ako se nakon vječnih prepucavanja dvije regije odluče za političku samostalnost, Standard se vidi kao član francuske nogometne lige. To je izjavio klupski predsjednik Luciano D'Onofrio povodom zbivanja u belgijskom amaterskom nogometu.

Amateri, naime, već igraju dvije lige, podijeljene po etničkom principu, a Flandrija, regija u kojoj se govori nizozemski, priprema se dati svojoj regionalnoj ligi financijsku potporu. Naime, Flamanci su spremni sponzorirati samo svoje klubove, prema prijedlogu flamanskog ministra sporta Berta Anciauxa.

D'Onofrio u tome vidi prvi korak prema rascjepu i profesionalnog nogometa.

"To je prvi i opasan korak, koji bi mogao dovesti do raspada zajedničkog nogometnog saveza. Ako dođe do raspada, Standard neće imati nikakvog izbora nego emigrirati u Francusku. Žalosno je da su flamanski amaterski klubovi pristali prodati se za novac koji su im obećali političari", rekao je D`Onofrio.

Stav D'Onofrija je razumljiv, jer je većina jakih belgijskih klubova flamanska, kao što su Club Brugge, Cercle Brugge, Anderlecht, Racing Genk, Lierse, Lokeren, Gent, Mechelen i GB Antwerpen.

Istina je međutim da bi u slučaju nestanka zajedničke belgijske lige trpjeli i flamanski klubovi, osim ako se ne planiraju priključiti Nizozemskoj.

Pročitajte više