Što je Liga nacija i kada igra Hrvatska?

Foto: Twitter

LIGA NACIJA je zamjena za prijateljske utakmice, a olakšanje plasmana na EP svrha je  tog novog natjecanja europskih reprezentacija.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska s protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima.
 
Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.
 
Skupine Lige A:
 
skupina 1 – Nizozemska, Francuska, Njemačka
 
skupina 2 – Island, Švicarska, Belgija
 
skupina 3 – Poljska, Italija, Portugal
 
skupina 4 – HRVATSKA, Engleska, Španjolska
 
Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D, plasirat će se u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B, te iz Lige D u Ligu C.

RASPORED ODIGRAVANJA UTAKMICA:

 

1. susret: 6.-8. rujna 2018.
2. susret: 9.-11. rujna 2018.
3. susret: 11.-13. listopada 2018.

4. susret: 14.-16. listopada 2018.
 
5. susret: 15.-17. studenoga 2018.

6. susret: 18.-20. studenoga 2018.

UEFA će naknadno objaviti točan raspored domaćinstava i parove po zadanom rasporedu.
 
Pobjednici skupina u lipnju 2019. bore se na završnom turniru za titulu pobjednika Lige nacija.

Završnica se sastoji od polufinala, utakmice za treće mjesto i finala.
 
Istaknuli smo da će Liga nacija služiti i za to da olakša plasman na Euro, odnosno kao dodatne kvalifikacije za EP.
 
Kvalifikacije za Euro 2020. igrat će se u pet termina tijekom 2019. 
 
55 reprezentacija bit će raspoređeno u deset skupina. U pet skupina bit će po šest selekcija, a u pet skupina pet selekcija. 
 
EP će izravno izboriti pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine. Tako će biti poznato 20 od 24 reprezentacije na Euru.
 
Četiri preostala mjesta dobit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake lige.
 
Svaka od Liga tako bi dala po jednu reprezentaciju za Euro. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama osiguravaju pobjednici skupina svakog od četiri razreda.
 
Četiri pobjednika grupa svake lige igraju final four - polufinale i finale. Domaćin polufinala određuje se plasmanom u skupinama, a domaćin finala određuje se ždrijebom.
 
Ove dodatne kvalifikacije za EP igraju se u ožujku 2020., tri mjeseca prije Eura.
 
Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, u doigravanje umjesto njih ide sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svake pojedine Lige.
 
Dogodi li se da u Ligi A više nema reprezentacija koje bi trebale igrati doigravanje za Euro, ta mjesta dobivaju momčadi iz niže, Lige B. 

Pročitajte više