Struka: Uvjet bez kojega se ne može

Školovani stručnjaci (treneri, menadžeri, novinari...) uvjet su bez kojega se sport ne može razvijati. To je zaključak sudionika "okruglog stola" na kojemu se u srijedu našla tema Osposobljavanje, školovanje i usavršavanje stručnjaka u sportu.

Organizatori skupa bili su Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN), predstavljen predsjednikom Jurom Ozmecom, Kineziološki fakultet, u čije ime je uvodno izlaganje podnio prof. dr. Dragan Milanović i Zagrebački velesajam, kojega je predstavljao Berislav Čižmek. Nazočili su i sudjelovali u raspravi dr. Romana Caput Jogunica, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa, predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zagrebačkog športskog saveza, strukovnih saveza, udruga, sportskih agencija... O zanimljivosti rasprave svjedoči činjenica da je umjesto jedan sat potrajala dva i pol.

Ustvrdivši da je sport oslonjen na tri stupa: prvi je trenerska struka, drugi je predstavljen menadžmentom, a u trećem važan dio čine sportski novinari, prof. Milanović je oslikao stanje (od više od tisuću trenera u Zagrebu četvrtina nema potrebnu kvalifikaciju) i naznačio putove napredovanja. S više izvjesnosti da se to ostvari u prva dva stupa, a manje za treći, budući da su novinari više nego skromnom nazočnošću pokazali manjak zanimanja za sportsku, pa čak i za vlastitu, novinarsku, struku.

(Hina) xddra yzm

Pročitajte više