Šuker u Ligi prvaka navija za Crvenu zvezdu i ne zna da je tamo igrao Hajduk

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Hrvatskog nogometnog saveza dao je veliki intervju za srpski Blic. 

Prenosimo neka od pitanja i Šukerove odgovore:

Crvena zvezda je poslije 27 godina opet u Ligi prvaka, pratite li igre i rezultate beogradskog kluba?

"Naravno da pratim i navijam jer je jedini klub iz regije u europskoj eliti. Nema sumnje da je napravljen veliki uspjeh i pomak jer su s naših prostora u Ligi prvaka igrali samo Dinamo, Partizan i Maribor. Zvezda je veliki klub i zaslužuje biti dio Lige prvaka, a svi ovi rezultati, sve ovo okolo ne bi trebalo uzimati za zlo. Nije sramota od PSG-a i Liverpoola primiti deset golova."

U Beograd je došao veliki Liverpool?

"Potrebno je navijačima Zvezde i javnosti stalno pričati o tome da je sam ulazak u Ligu prvaka privilegija i ogroman uspjeh. Pa i Dinamo je primao po 15 golova, ni Partizan se nije proslavio. To je zato što svi drugi imaju više love od nas. I ne bi trebalo pucati u njih, već im davati podršku, i potrebno je ponovo osvojiti titulu i ponovo ući u LP jer se za naše prilike tako zarađuje veliki novac."

Svi na ovim prostorima dobro znamo koliko je Dinamo profitirao od igranja u Europi?

"Upravo je zato 11 godina zaredom i bio prvak Hrvatske. Zato što je svake godine od UEFA-e dobivao 40 ili 60 posto više novca nego ostali i odmah je tvoj klub u prednosti. Dinamo je pobjeđivao sve u kvalifikacijama, ali se nije proslavio u grupnoj fazi. Zato je važno objasniti Partizanu, Vojvodini i ostalim srpskim klubovima da idu na prvo mjesto, a ne poslije da pričaju: “Joj, oni su dobili to i to”. Dobili su od UEFA i Lige prvaka."

Znate li da je većina stanovnika Srbije navijala za Hrvatsku u finalu Mundijala u Rusiji?

"Za koga bih ja navijao između Danske i Srbije, ili Bosne i Hercegovine i Švedske? Mislim da je to sasvim normalno za ljude koji vole nogomet. Živjeli smo zajedno, trenirali, igrali... Nogomet je taj koji spaja. Pogledajte i ratove, prvo su se odigrale nogometne utakmice, pa su tek onda na red došli političari."

Budućnost hrvatske reprezentacije?

"Nisam zabrinut. Teško je, naravno, kada ostanete bez igrača poput Ćorluke, Subašića i Mandžukića, ali kroz povijest je 95 posto reprezentativaca dolazilo kroz naše mlade selekcije, i to je naša formula uspjeha. Ulažemo u naše mlade igrače, hvala bogu, ima dosta dobrih nogometnih škola i novi talentirani klinci stalno dolaze. To je naše bogatstvo. Novca ne nedostaje, ali je reprezentaciji Hrvatske potreban stadion od 30 tisuća mjesta koji bi se višestruko isplatio i lokalnoj zajednici i državi Hrvatskoj. Nacionalni stadion nam treba. Pogledajte stadion u Budimpešti koji je prekrasan s 25 tisuća mjesta. Ne treba nam stadion od 50 ili 60 tisuća. Novca ima, potrebno je samo napraviti jedan ozbiljan projekt kao što je i kamp Srbije u Staroj Pazovi."

Pročitajte više