Tajčine koračnice i austrijsko staro i mlado dočekalo Hrvatsku u Bad Tatzmannsdorf

ZAGREBAČKE mažoretkinje razmahale su se, i to ne samo svojim štapovima, hrpa dječice odjevene u dresove hrvatske reprezentacije neumorno je navijala unatoč kiši koja je na mahove pljuštala u Bad Tatzmannsdorfu, a novinari su spas od proloma oblaka potražili pod obližnjom nadstrešnicom. Hrvatski vojni orkestar krenuo je s uspješnicama nekad popularne Tajči, a osoblje hotela Avita u kojem će boraviti naša izabrana vrsta bilo je spremno za svečani doček.

Beč se ne boji hrvatskih navijača, penzionerski Bad Tatzmannsdorf ih jedva čeka

No, svečanost je izostala. Doček nije bio ušminkan, poput naših reprezentativaca koji su iz autobusa, nešto iza 14 sati istupili u Siscia odijelima i Strupar obući. Predvodio ih je izbornik Slaven Bilić sa članovima stručnog stožera.

Atmosferu na prijemu hrvatskih mušketira dijelom je uništila kiša koja se spustila neposredno prije njihovog dolaska, a dijelom su je unakazali sami igrači, svojim hladnim i rezigniranim držanjem. Tek pokoji osmjeh - i pravac hotel. Pozdravili su, doduše, Igor Budan i glasnogovornik Davor Gavran, dok se ostatak "teama" dodavao pogledima koji su pričali; "ok, jel to - to?". I pustili smo ih da se u miru smjeste u svoju privremenu utvrdu koja će biti strogo čuvana od znatiželjnih pogleda, ponajprije onih novinarskih.

Izborniku - rockeru polon za dobrodošlicu

Osoblje hotela na čelu s menadžerom Peterom Prischingom darivalo je izbornika Slavena Bilića zanimljivom skulpturom, sastavljenom od kamene kopačke i gitare izrađene od žice. Radi se o simboličnom poklonu izborniku - rockeru, koji je i autohtoni jer kamen od kojeg je isklesana kopačka katakterističan je za južni Burgenland.

U hotelu je reprezentaciju pozdravilo kuharsko osoblje; čak 16 ljudi, od čega čak pet kuhara brinut će se da našim momcima ništa ne nedostaje.

"Jede se samo svježe. Danas će na meniju biti govedina, špageti i riža, a tijekom ostalih dana konzultirat ćemo se s Dragom Goričkim, kuharom hrvatske reprezentacije, kao i sa lječničkim timom naše momčadi.", kazao nam je Muhamed Hajdarević iz Tuzle, šef kuhinje u Aviti.

Manuel Pamić -  reprezentativac do petka, Klasnić se priključuje danas

Mladi lijevi bek iz Žminja, primjetili smo, nije stigao s reprezentacijom u Bad Tatzmannsdorf. Pamić je jop uvijek u Slazburgu, obzirom da je njegov klub zahtijevao da se priključi pripremama za nadolazeću sezonu. Nakon sastanka s čelnicima Red Bull Salzburga Pamić je dobio dopuštenje da se pridruži reprezentaciji, ali navjerojatnije samo do petka, kada je izbornik Bilić dužan prijaviti 23 imena koja će iznijeti Europsko prvenstvo. Za očekivati je da se Pamić neće naći među odabranom delegacijom. Osim Pamića s reprezentacijom nije stigao niti Ivan Klasnić koji je na ranije dogovorenom pregledu u Njemačkoj. Očekuje se da bi se suigračima trebao priključiti kasnije današnjeg dana.

Čeka se presidente

Vlatko Marković također nije stigao s hrvatskim stožerom u Bad Tatzmannsdorf. Presidente je nakon australskog proputovanja, gdje je osim sudjelovanja na Fifinom kongresu, vjerojatno bacio oko i na potencijalne nogometne mete u čijim venama ima hrvatske krvi, u Budimpešti pogledao sraz s Mađarima. U Budimpešti je pokupio i virozu te je uzeo day off i ostao kod kuće u hrvatskoj metropoli, Presidenteov dolazak, doznajemo, očekuje se sutra.

Na svečani doček dolazi horda poljskih i njemačkih novinara

Nakon popodnevnog treninga, koji će biti otvoren za novinare i javnost, hrvatskoj reprezentaciji bit će priređen svečani doček na glavom trgu Bad Tatzmannsdorfa. Svoj dolazak najavilo je mnošvo stranih novinara, koji nisu prisustvovali jutrošnjem programu u hrvatskom kampu. Aktivne su bile tek kamere ORF-a. Ostali, doduše, nisu puno niti propustili.

Pročitajte više