Talijani presudili Škotima u sudačkoj nadoknadi

U DRAMATIČNOM dvoboju B skupine kvalifikacija za Austriju i Švicarsku Italija je na Hampden Parku pobijedila domaćine Škote 2-1.

Sva tri boda Talijanima je donio Christian Panucci u prvoj minuti sudačke nadoknade. Zabio je glavom nakon prekida. Tim su golom Škoti ispali, a Talijani i Francuzi definitivno osigurali EP.

Talijani su u vodstvo došli već u drugoj minuti. Antonio di Natale je nakon prihvaćene lopte iz auta s lijeve strane prizemnim ubacivanjem na prvoj vratnici tražio Lucu Tonija. Obrana Škota očajno je reagirala, a Bayernov napadač majstorski. S pet, šest metara daljine samo je 'piknuo' loptu pod gredu domaćeg vratara Gordona.

U 65. minuti izjednačio je škotski kapetan Barry Ferguson. James McFadden je pucao iz slobodnog udarca, lopta se u 16-ercu odbila do McCullocha čiji je udarac Buffon obranio, a Ferguson je odbijanac iz blizine pospremio u mrežu. U trenutku udarca McCullocha strijelac Ferguson bio je malo isturen ispred zadnjega talijanskog obrambenog igrača pred Buffonom.

Situacija postaje značajnija obzirom da je španjolski sudac Mejuto Gonzalez na asistenciju pomoćnika u 32. minuti poništio gol Di Natalea iz gotovo identične situacije. Njegov je položaj bio čak manje delikatan od Fergusonova.

Nakon izjednačenja Škoti su imali dvije izvrsne prilike za vodstvo, no njihovi su napadači zakazali. Neposredno prije pobjedničkog gola, Panucci je propustio iz pada glavom pogoditi praznu mrežu na daljnoj vratnici.

U dvoboju skupine C Moldavija je u Zimbruu pobijedila indisponirane Mađare 3-0, dok je u 'hrvatskoj' skupini Estonija kod Andore slavila 2-0.

Skupina B

Škotska – Italija 1-2 (Ferguson 65/Toni 2, Panucci 90+1)

Skupina C

Moldavija – Mađarska 3-0 (Bugajev 13, Josan 23, Aleksejev 86)

Skupina E

Andora – Estonija 0-2 (Oper 31, Lindpere 60)

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više