Talijani traže rješenje nogometne krize, prvenstvo bi moglo biti prekinuto

PREDSJEDNIK talijanskog nogometnog saveza Giancarlo Abete najavio je hitan sastanak s čelnicima lige, te predstavnicima klubova i igrača na kojem treba utvrditi što je to točno trulo u talijanskom nogometu.

11. studenog 2007. godine zauvijek će ostati zapamćen kao crna nedjelja Serie A. Nakon što je policajac nepažnjom usmrtio Lazijevog navijača Gabrielea Sandrija hicem iz pištolja diljem zemlje buknuli su navijački neredi zbog kojih su otkazane tri utakmice. Ultrasi u Bergamu napali su policiju na i oko stadiona prije i za vrijeme utakmice protiv Milana, njihovi rimski "kolege" kamenovali su sjedište Olimpijskog odbora i policijsku postaju, a na košarkaškim utakmicama redarstvenicima se skandiralo: "Ubojice, ubojice!"

Nakon prošlogodišnje tragične smrti policajca u neredima na Siciliji, Talijani su na stadione uveli strože mjere, ali nasilje nije čudom iščezlo kako su se mnogi nadali. Prema posljednjim pokazateljima nasilje na stadionima palo je za 80 posto s obzirom na prošlu sezonu, ali ratno stanje u široj okolici talijanskih sportskih zdanja ne jenjava.

"Problem navijačkih nereda nije riješen. Nasilje se samo preselilo izvan stadiona i zbog toga je nažalost jedan mladi život izgubljen. Moramo nešto poduzeti kako bi ubuduće izbjegli ovakve tragedije", poručio je Abete.

Talijansko prvenstvo moglo bi biti prekinuto   

Talijanski ministar sporta Giovanna Melandri rekao je kako bi natjecanje u talijanskom prvenstvu moglo biti suspendirano na nekoliko tjedana. "Upitao sam nogometne autoritete postoji li mogućnost prekida talijanskog nogometnog prvenstva na nekoliko tjedana", priopćio je novinarima Melandri.

Nacionalno vijeće formirano za borbu protiv huliganizma predložilo je, pak, zabranu putovanja navijačima na sve gostujuće utakmice. Međutim, Giancarlo Abete, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, ne slaže se s ovim prijedlozima.

"Iza nas je vrlo tužan dan. Moramo saslušati sva mišljenja i održati sastanke na svim razinama kako bismo donijeli najbolju odluku. U ovome trenutku riskantno je bilo što reći, jer ne znamo što će se dogoditi. Međutim, ne slažem se da bi odgoda natjecanja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice riješila naše probleme. Ne mogu zamisliti situaciju za 10 godina u kojoj će navijači svoju momčad moći gledati jedino na televiziji. No, sada je nezgodno bilo što govoriti. Sigurnost gledatelja na stadionima nam je najvažnija i prioritet pri donošenju bilo kakve odluke", izjavio je Abete za radio Anch'io Sport.

P.V./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više