Težak udarac za američki ženski nogomet

USPRKOS velikom zanosu nakon Svjetskog nogometnog prvenstva 1999. godine ženski "soccer" u Sjedinjenim Američkim Državama doživio je težak udarac.

Svega nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva za nogometašice, neslavno je propala ženska WUSA liga. Premda su u ligi, koja je imala osam klubova, nastupale najbolje nogometašice na svijetu, svakodnevna borba s praznim tribinama i praznim klupskim blagajnama rezultirala je krahom.

"Naivno sam vjerovao kako se nakon velikog uspjeha američkih nogometašica nešto može učiniti za razvoj ovog sporta na prostoru SAD-a. Nažalost, nismo uspjeli. Ovo je tužan dan za američki ženski nogomet," kazao je predsjednik WUSA, John Hendricks.

Nakon što su američke nogometašice osvojile naslov svjetskih prvakinja 1999. godine SAD je zahvatila "nogometna groznica". Oduševljenje svjetskim naslovom bilo je izuzetno i organizatori lige uložili su u cijeli projekt više o 100 milijuna dolara. Međutim, posljednjih godina interes sponzora, televizijskih kompanija i navijača je sve slabiji i prošle sezone zabilježen je minus od 16 milijuna dolara.

Vodstvo WUSA je vjerovalo kako će skorašnji World Cup nogometašica, koji će se održati u Sjedinjenim Državama probuditi sponzore, no to se nije dogodilo.

"Za pokrivanje jedne sezone treba nam 20-tak milijuna dolara. Nažalost, prikupili smo tek pet," dodao je Hendrick.

Pročitajte više