Tko ide izravno na EURO, a tko će biti nositelj u play-offu?

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON što je s tri laka komada ispratila nezainteresiranu Bugarsku s Maksimira, Hrvatska u utorak od 20:45 u La Valetti protiv Malte igra posljednju utakmicu kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2016. u Francuskoj.
 
U slučaju pobjede nad Maltom Hrvatskoj se otvara velika prilika da se kao drugoplasirana reprezentacija u skupini izravno plasira na turnir, no za takav scenarij svoj dio posla će u Rimu morati odraditi i Talijani i pomoći Hrvatskoj tako da ne izgube od Norveške.
 
Dakle, unatoč pobjedi nad Maltom Hrvatska ne ovisi sama o sebi, lako može biti i treća, što bi značilo da će svoju šansu tražiti u baražu u kojem će sudjelovati sve treće reprezentacije u skupinama, osim najbolje trećeplasirane reprezentacije, koja je trenutno Mađarska, no večeras je pobjedom protiv sigurne Španjolske može preskočiti Ukrajina.
 
Ne ode li izravno u Francusku, Hrvatska je nositelj u baražu
 
Ako Norvežani slave protiv plasmanom rasterećene i opuštene Italije, Hrvatska će u dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati osam reprezentacija, a tamo će sigurno biti nositelj. Nositelji se određuju prema Uefinom koeficijentu nacionalnih reprezentacija, a Hrvatska je trenutno na 13. mjestu. Od reprezentacija koje bi mogle u dodatne kvalifikacije, ispred su Nizozemska (8. mjesto), Ukrajina (9), Rusija (11) .
 
Nizozemska je trenutno četvrta u svojoj skupini, dva boda iza Turske, i najvjerojatnije će ostati na tom mjestu, što znači da ne bi išla na Euro. Rusija je druga u svojoj skupini i ima velike šanse zadržati to mjesto, te se izravno plasirati na EP, što znači da bi uz Ukrajinu Hrvatska bila među četiri nositelja.
 
Pozicije u nekim skupinama već su sigurne, no za neke ćemo morati pričekati posljednjih 90 minuta. 
 
Skupina A: Čudesni Island i očajna Nizozemska
 
Ta skupina je bez sumnje skupina u kojoj su se izdogađala najveća iznenađenja. Maleni Island junački se držao kroz cijeli ciklus i čak dva kola prije kraja izborio je prvi i povijesni plasman na EURO. Češka s nikad manje zvijezda i europski etabliranih igrača također je senzacionalno dobro odigrala kvalifikacije te će skupa sa Skandinavcima u Francusku. No, za preostalo mjesto u baražu borit će se dva velika razočaranja – Turska i posebice Nizozemska. Nevjerojatno je kako su brončani s lanjskog Mundijala u Brazilu očajno odigrali kvalifikacije i bit će im potrebno pravo čudo da izbore barem treće mjesto. Naime, za takav rasplet moraju pobijediti rasterećenu Češku doma, što i nije nemoguće, no kako im Turci bježe dva boda (te imaju i bolji međusobni omjer) moraju se nadati da će Island napraviti još jedno čudo i pobijediti u grotlu Istanbula. Dakle, Nizozemcima se svašta mora poklopiti da odu u baraž, u kojem bi bili nositelji, no puno je realnija opcija da će turnir u Francuskoj gledati iz udobnosti vlastitih domova.
 
Skupina B: 90 minuta nade za BiH, Cipar i Izrael
 
Pravi šou se događa u skupini B. Wales i Belgija odavno su već osigurali vizu za Francusku i to nije bilo sporno, no spektakl se događa u borbi za treću poziciju koja vodi u play-off. Još donedavno otpisana reprezentacija BiH pobjedom u posljednjem kolu nad Walesom iskoristila je kiks Izraela koji je izgubio doma od Cipra i sad s Cipranima igra direktan meč za treće mjesto. Pobjedi li BiH na Cipru siguran je sudionik dodatnih kvalifikacija. Odigra li pak remi ili izgubi li, e onda se svakakve kombinacije još otvaraju. Naime, Izrael ide u goste sigurnoj Belgiji, a ako pobjedi te ako BiH ne slavi na Cipru, Izraelci će dobiti još jednu šansu da vide Francusku. Ipak, dojma smo da je puno realnije očekivati da će svoju priliku u baražu tražiti BiH ili Cipar.
 
Skupina C: Ukrajina ganja Slovačku kod prvaka Europe
 
U skupini C Španjolska će očekivano u Francusku kao prva, no uoči posljednjeg kola Ukrajina i Slovačka su bodovno poravnate. Ipak, bilo bi pravo čudo da Ukrajinci prođu dalje kao drugi. Naime, za tako nešto treba im pobjeda  protiv Španjolske te kiks Slovačke protiv Luksemburga. Slovaci su već imali jednu meč loptu, doma protiv otpisane Bjelorusije, no poraz je dao Ukrajini priliku da pobjedom nad europskim prvacima izbore Francusku. Tada bi išli dalje kao najbolji treći neovisno o vjerojatnoj pobjedi Slovačke nad Luksemburgom.
 
Skupina D: Raspucani Lewa Irce poslao u baraž
 
Njemačka je očekivano osvojila prvo mjesto u skupini D, a sinoć su direktan dvoboj za drugu poziciju igrali Poljaci i Irci. ''Ludi'' Lewandowski nije dopustio nikakvo iznenađenje i Poljska će u Francusku, a Irska u baraž u kojem će biti mogući protivnik Hrvatskoj, no poklope li im se neki rezultati, ponajprije oni iz ''hrvatske skupine'', možda čak mogu biti i nositelji.
 
Skupina E: Bez iznenađenja, Slovenci u dodatnim kvalifikacijama
 
U skupini E također nema nepoznanica. Englezi su prvi, Švicarci drugi, a Slovenci treći te će i oni biti potencijalni rival Hrvatske u play-offu ako ga Hrvatska bude igrala.
 
Skupina F: Mađari će navijati da Španjolska svlada Ukrajinu
 
Grupa F kvalitetom je bila vjerojatno najslabija skupina cijelog kvalifikacijskog ciklusa. Ipak, to ne umanjuje fantastičan uspjeh poluamaterske momčadi Sjeverne Irske koja se kao prva u skupini plasirala na svoj prvi EURO u povijesti te prvo veliko natjecanje još od SP u Meksiku 1986.
Rumunjska se nakon dugo vremena vratila na veliku scenu i kao druga ide na turnir, dok će cijela Mađarska s pozornošću pratiti utakmicu između Ukrajine i Španjolske te svim srcem navijati za Furiju. Naime, pobjede li Španjolci Mađari idu u Francusku kao najbolji treći, a Ukrajina ide u baraž u kojem će biti nositelj, što znači da neće moći igrati s Hrvatskom.
 
Skupina G: Rusija ili Švedska
 
U grupi G svašta se može dogoditi večeras. Ono što je jedino sigurno, to je da Austrija ide kao prva na turnir, a za preostala dva mjesta kandidiraju Rusija i Švedska. Rusi su u prednosti. Imaju dva boda više i doma čekaju otpisanu Crnu Goru, dok Šveđani dočekuju također otpisanu Moldaviju i nadaju se kiksu Rusije. Naprave li Crnogorci senzaciju, a Šveđani rutinski odrade svoj dio posla Rusi idu u baraž gdje će biti nositelji. U realnijoj opciji u play-off će Šveđani koji će gotovo sigurno biti nositelji. 
 
Skupina I: Senzacionalna Albanija i Danci u baražu
 
I ostala nam je još skupina I u kojoj je sve riješeno. Portugal je prvi, Albanija senzacionalno druga, a Danska ide u dodatne kvalifikacije u kojima lako moguće mogu biti nositelji.
 
TRENUTAČNO STANJE NOSITELJA I NENOSITELJA U BARAŽU UOČI POSLJEDNJEG KOLA:
 
Nositelji: Ukrajina, Hrvatska, BiH i Danska
 
Nenositelji: Švedska, Irska, Turska i Slovenija
 
Napomena: Ukrajina ili Mađarska će biti najbolje treće
 
 
 
Ždrijeb dodatnih kvalifikacija održat će se u nedjelju 18. listopada, a prve utakmice igrat će se između 12. i 14. studenoga, a uzvrati između 15. i 17. studenoga.
 
 

Standings provided by

 

Pročitajte više