LIGA PRVAKA

Tko je bolji: Dinamo ili Zvezda?

Foto: Index

DINAMO i Crvena zvezda ove sezone nastupaju u Ligi prvaka. Samim time neki potiho, a većina i glasnije, priželjkuju da se u nadolazećem ždrijebu (18 sati, danas u Nyonu) u istoj skupini nađu upravo prvaci Srbije i Hrvatske. Suvišno je spominjati kako bi sama kvaliteta nogometa tada vjerojatno pala u drugi plan, ali barem u ovom tekstu ne mora biti tako.

Dinamo je prošle sezone ostvario povijesni zadatak te dočekao proljeće u Europi, dok je Zvezda pobijedila Liverpool, ispostavit će se kasnije - prvaka Europe. Kako i jedni i drugi u posljednje vrijeme postižu sjajne rezultate, postoji doista prava dilema… Tko je bolji - Dinamo ili Zvezda? Pravi je izazov pronaći bilo što nalik na suvislu metodologiju, ali pokušat ćemo...

Objektivni kriteriji

Kada se govori ili piše o stvarima koje je teško usporediti, najbolje je početi s bilo čim nalik na objektivni kriterij, a on bi u ovom slučaju svakako bio UEFA-in način bodovanja. Uzmimo stoga u obzir aktualnu i prethodne dvije sezone jer u svakom bi duljem periodu Dinamo bio značajno uspješniji.

U aktualnoj sezoni obje su momčadi došle do Lige prvaka. Dinamo je bio značajno uvjerljiviji, ali Zvezda je imala teže protivnike, pa je po tom pitanju rezultat izjednačen. Što se prijašnjih sezona tiče, situacija i nije toliko različita. Dinamo je, naime, tijekom prethodne, povijesno uspješne sezone, sakupio čak 14 bodova po kriteriju UEFA-e, što je gotovo pa jednako kao Zvezda u posljednje dvije sezone, kada je prvo prošla skupinu Europa lige, a poslije toga i uspješno nastupala u skupini smrti Lige prvaka protiv Napolija, Liverpoola i PSG-a, sakupivši jednu pobjedu i jedan remi.

Dinamo je takvu žetvu bodova odradio prije svega jer je bio dominantan. Nakon što je izgubio od Young Boysa i tako se morao pomiriti s utješnom nagradom, sakupio je čak 14 bodova u skupini Europa lige (Zvezda je sezonu prije skupinu prošla s 9), a nakon toga je prošao i do osmine finala tog natjecanja pobjedom protiv Viktorije Plzen. Osim toga, Dinamo je lakoćom u dva susreta pobijedio Spartak iz Trnave, ekipu s kojom je Zvezda dva puta odigrala 1:1, te je do tada sljedećeg pretkola Lige prvaka prošla nakon produžetka.

Zvezdini argumenti

Argument za stranu Crvene zvezde njezina su postignuća; prvo je svakako prolazak skupine Europa lige u prilično teškoj konkurenciji gdje su bili i Arsenal, Köln te BATE Borisov, ali su kasnije ispali od jakog moskovskog CSKA. Ta se skupina svakako čini značajno težom od one koju je imao Dinamo, a koja je uključivala Fenerbahce, Anderlecht i Spartak Trnavu. Drugo, nogometaši Zvezde doista jesu pobijedili prvaka Europe te sakupili četiri boda u Ligi prvaka. Može se reći da je Liverpool tu utakmicu shvatio olako i odigrao bez ponekih igrača i bez podosta motiva, ali to ništa ne mijenja na stvari. 

Kao i ove sezone, kada su izbacili Kobenhavn i Young Boyse, Zvezda je već deseti put u posljednje vrijeme pokazala kako se zna nositi s ulogom autsajdera te da doista zna pobjeđivati tijesne utakmice. Jer i prošle su sezone jednom u kvalifikacijama igrali produžetak, a drugi put prošli zbog pravila gola u gostima. U takvim okolnostima je, dakako, i sreća bitan faktor, ali to ne smanjuje Zvezdine uspjehe. 

Po objektivnim je kriterijima dakle 2:2. Dinamo je prošao kolo više i pritom bio dominantan u Europa ligi, dok je Zvezda postizala velike uspjehe dvije sezone u nizu te pritom i pobijedila prvaka Europe.

Subjektivni dojam

Kako je ljepota uvijek u očima promatrača, tako i dio evaluacije tko je bolji nije samo do toga tko je i koliko uspješniji. Kod takvog kriterija pitanje je i koji je općenito dojam ekipe, kakva joj je perspektiva ili plafon te kako je ta ekipa građena.

Odmah treba primijetiti da Zvezda nikoga ne može dobiti uvjerljivo, čak niti ekipe poput Spartaka iz Trnave. To možda nije bitno u konkurenciji gdje očekujete igrati protiv momčadi višeg kalibra - a Liga prvaka svakako spada u tu kategoriju - ali je bitno za dojam. Zvezdina igra gotovo uvijek je negativna igra, neovisno o protivniku. Kada su prošli skupinu Europa lige, postigli su samo tri gola. Kasnije, protiv CSKA, nisu postigli niti jedan. Kada bi gubili u Ligi prvaka, znali bi i teško stradati, poput poraza 6:1 od PSG-a ili 4:0 od Liverpoola. 

Dinamo je uvjerljivo pobjeđivao momčadi poput Anderlechta, Viktorije Plzen i Fenerbahcea, a kod kuće je bio relativno uvjerljiv i protiv Rosenborga. Kladioničarskim rječnikom, u svim je tim utakmicama Dinamo slavio na hendikep, a riječ je redom o ekipama visoke, iako nipošto najviše, europske reputacije. Također, Dinamo je protiv Benfice pokazao da zna igrati disciplinirano i negativno pa je u tom susretu nakon 180 minuta bilo ukupno 1:1.

Gledajući tako, Dinamo je igrački raznovrsnija ekipa koja zna igrati i drugi tip nogometa osim onog reaktivnog.

Dinamov potencijal je veći

Ako se pogleda kako su momčadi građene, ponovno je u prednosti Dinamo, iako dobar dio tih zasluga ide na konto toga što je Dinamo već više od desetljeća prisutan na europskoj pozornici. Zvezdini svi bitni igrači su zapravo kupljeni nedavno.

Prevrat se dogodio 2017., kada je Zvezda dobila (priča se, na račun politike) financijsku injekciju nakon koje je u svoje redove mogla dovesti igrače kakvi su Radonjić, Marin, Boakye, Degenek, Ben, Rodić… Svi redom nositelji igre, s plaćama od - ako je vjerovati srpskim medijima - 500 do 800 tisuća eura dovedeni su nakon što je klub mogao isplatiti plaće koje tada nisu bile u skladu s prihodima. Među igračima koji trebaju biti nositelji igre u Europi Zvezda nema niti jednog mladog igrača ili igrača kojeg je sama stvorila, pa čak niti afirmirala.

Dinamo ima sličan raspon plaća igrača, ali zato u svojim redovima ima puno više mladih igrača, koji su se afirmirali ili kroz Dinamovu akademiju ili su dovedeni mladi pa su igračku afirmaciju stekli u Dinamu. To su redom Livaković, Perić, Stojanović, Gojak, Moro, Ademi, Olmo, pa i Petković. Uskoro možda i Majer i Ivanušec. Ovo treba posebno spomenuti jer doći do europskog rezultata značajno je teže ako se usporedno vodi proces uzgoja i afirmacije mlađih igrača.

Tko je onda bolji?

Gledajući uspješnost, rezultat je ili neriješen ili čak malo na strani Zvezde, ako se u obzir uzmu samo plasman i konkurencija.

Ako se pak gleda igra, mogućnost dominacije, perspektiva i potencijal, onda je po svim kriterijima značajno uspješniji Dinamo.

A svatko može sam odlučiti što je njemu važnije.

Pročitajte više