TAEKWONDO

Toni Kanaet se plasirao na Olimpijske igre, Matea Jelić osvojila zlato

Foto: TKD Marjan, Facebook

FENOMENALAN rezultat ostvarili su sportaši splitskog taekwondo kluba Marjan na finalnom grand slamu održanom u kineskom Wuxiju. Toni Kanaet se plasirao na Olimpijske igre u kategoriji do 80 kilograma i prvi je muški sportaš u ovom sportu kojem je pošlo za rukom da se plasira direktno kao jedan od šest najboljih na olimpijskim rang-listama. 

Matea Jelić je svoj plasman u Tokio potvrdila prošlog tjedna na finalnom Grand Prixu, no ona je u Kini osvojila zlatno odličje i novčanu nagradu od 70.000,00 dolara. 

Jelić je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bila slobodna, u četvrtfinalu je svladala azijsku prvakinju Tursunkulovu iz Uzbekistana rezultatom 2:1 u rundama (0:4, 5:0 i 7:0), da bi u polufinalu deklasirala aktualnu svjetsku i azijsku prvakinju, Kineskinju Zheng, s dva puta po 4:0 u rundama. Finale je donijelo hrvatski dvoboj Mateje protiv Doris Pole koja je na putu do finala pobijedila Britanku Lauren Wiliams, trostruku prvakinju Europe. Nakon neriješene prve runde 3:3 Matea je u drugoj i trećoj rundi slavila 2:0 i 5:0 te je odnijela zlatno odličje i ček na 70 tisuća dolara. 

Grand slam finale je turnir koji se održava na kraju godine i na koji pravo poziva imaju samo najbolji, pobjednici svakog od četiri Grand Prixa, dva svjetska prvaka iz dvije kategorije koje se spajaju u jednu olimpijsku, pobjednik prošlogodišnjeg grand slama itd. Na koncu se 16 najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji bori za zlato i bogati nagradni fond, dok ukupni pobjednik tri grand slam finala iz posljednje tri godine osigurava vizu za Tokio. 

Upravo taj podatak bio je ključan za Tonija Kanaeta koji je svoj dio posla odradio još u Moskvi i tako stigao na šesto mjesto olimpijske rang-liste koje vodi u Tokio, osim u slučaju da ukupni pobjednik grand slama nije među prvih šest. Jedino u tom slučaju šesti ostaje bez plasmana na OI. Drama se stoga odvijala na borilištu u Kini gdje je reprezentativac Koreje Namgoong pokušavao uhvatiti zlatno odličje koje bi ga lansiralo ispred Kanaeta. Ipak, na koncu je Namgoong ostao bez zlata u finalu protiv Rusa Kramtcova, a Koreja je samo u toj kategoriji ostala bez plasmana na Olimpijske igre. Tim više vrijedi istaknuti koliko je velik rezultat Tonija Kanaeta jer u muškoj kategoriji do 80 kilograma ni Kina ni Koreja nemaju predstavnika, a jedna mala Hrvatska ima. 

"Super je osjećaj kad se ostvaruju snovi koje sanjaš cijeli život. Nastup na Olimpijskim igrama je velika stvar, a moj najveći san je osvojiti medalju na Olimpijskim igrama i sada sam dobio priliku za ispunjenje. Bilo je teško, puno je godina rada iza nas, a ove je godine bilo posebno teško zbog mononukleoze i izbivanja s tatamija dva mjeseca. Puno su mi pomogli moji treneri Toni Tomas, Veljko Laura i Marko Novak koji su cijeli život bili uz mene, i kad je bilo uspona i padova. Osim njih, od ozljeda su spašavali doktor Ante Bandalović i fizioterapeut Ivo Babić jer sam prije mjesec i pol dana na Europskom prvenstvu slomio prst na ruci i takvog prsta morao na nekoliko natjecanja. Ne želim stati na ovome i želim se fokusirati i raditi kao nikad kako bih postao prvi muški sportaš koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama. Naravno, bez ekipe na treningu s kojom spariram ne bih došao do ovog", rekao je Kanaet.

Taekwondo klub Marjan će, nakon sestara Zaninović u Londonu i Riju, i treći put uzastopno imati minimalno dvoje predstavnika na olimpijskim igrama. Ovog puta vize su osigurali Matea Jelić i Toni Kanaet, a priliku da podeblja broj možda će dobiti još netko u muškoj konkurenciji. 
 

Pročitajte više