TRANSFERI

Tri dana do kraja prijelaznog roka: Tko odlazi, tko ostaje i što je s Hrvatima

Foto: EPA-EFE, Grafika: Index

DO KRAJA zimskog prijelaznog roka ostalo je još manje od 72 sata. 

>>> Finale prijelaznog roka: Evo do kada se i gdje kupuje

Nogometna tržnica u Engleskoj i Njemačkoj zatvara se 31. siječnja u 18 sati, u Italiji u 20, a u Španjolskoj i Francuskoj klubovi mogu trgovati do 23:59 sati. U nekim europskim zemljama može se kupovati i prvih dana veljače, ali ono najzanimljivije će se ipak odvijati u pet najjačih liga.

Što je do sada odrađeno? 

Do sada je najveći transfer zimskog prijelaznog roka onaj Frenkiea de Jonga kojeg je Barcelona platila Ajaxu 75 milijuna eura, ali će ga ostaviti u Amsterdamu do kraja sezone. Ista je stvar s Christianom Pulisicem. Chelsea ga je Borussiji platio 64 milijuna eura, no dobit će ga tek na ljeto. Kineski Guangzhou otkupio je Paulinhov ugovor od Barcelone za 42 milijuna eura, a najviše je do sada potrošio Milan. Rossoneri su za 35 milijuna eura kupili Lucasa Paquetu iz Flamenga, a isti iznos platili su Genoi za sjajnog poljskog napadača Krzystofa Piateka.

Real je za 17 milijuna eura doveo Brahima Diaza iz Manchester Cityja, Borussia Dortmund kupila je Leonarda Balerdija iz Boce za 15,5 milijuna, a možda najzvučniji je prelazak Gonzala Higuaina iz Juventusa u Chelsea. Englezi su ga posudili do kraja sezone, a imaju opciju posudbe na još jednu sezonu za 18 milijuna eura ili otkup Argentinčeva ugovora na ljeto za 36 milijuna.

Higuainov dolazak ubrzao je i Moratin odlazak pa je Španjolac otišao na posudbu u Atletico od kraja sezone, a vjerojatno i sljedeće.

Što bi se moglo dogoditi do kraja roka?

Ivan Perišić je na izlaznim vratima Intera. Hrvatski reprezentativac nije bio u sastavu za utakmicu s Torinom, a najrealnije je da ode u Arsenal na posudbu do kraja sezone.

Manchester United i Chelsea mogli bi ući u utrku za mladog Cagliarijeva veznjaka Nicola Barellu. Napoli i Inter namjeravali su se za njega natjecati na ljeto, ali vjerojatno neće dobiti priliku jer bi Barella mogao u siječnju u Premiership.

Iako ima tek 21 godinu, Barella je povremeno kapetan Cagliarija i odigrao je sve ovosezonske utakmice osim jedne kad je imao žute kartone. Cagliari će od Engleza tražiti oko 50 milijuna eura što Unitedu navodno nije nikakav problem i Solskjaerov klub je glavni favorit u ovoj utrci.

Brazilca Malcoma su španjolski mediji povezivali s mogućim transferom u Guangzhou, no igrač kojeg je Barcelona kao veliku zvijezdu dovela prošlog ljeta za 35 milijuna eura mogao bi preseliti u Premiership. Zainteresirani su Arsenal i Tottenham. Spursi su desetkovani ozljedama i svaki igrač bi im dobro došao, a Brazilca bi posudili do kraja sezone uz opciju otkupa ugovora. U sličnoj poziciji je i Arsenal, iako Emeryju puno više treba neko kvalitetno rješenje u obrani. 

Moratin dolazak u Atletico zatvorio je vrata prve momčadi Nikoli Kaliniću. Hrvatski napadač pokrpao je Atleticov sastav ove sezone, a do kraja prijelaznog roka sigurno će naći klub. Jedna opcija je Betis, druga je Wolverhampton, a za Kalinića su navodno zainteresiran i Schalke i Monaco.

Leandro Paredes je s nogom i pol u PSG-u, ali je pariški klub malo odgodio transfer jer želi dogovoriti još neke detalje oko ugovora. Zenit će za argentinskog veznjaka dobiti oko 50 milijuna eura.

Jedan od najzanimljivijih igrača u Europi trenutačno je Nicolas Pepe. Nevjerojatno Lilleovo desno krilo zabilo je ove sezone u 23 utakmice 13 golova uz deset asistencija, a lista zainteresiranih klubova je poduža. Žele ga Arsenal, Barcelona i Bayern, iako je reprezentativac Obale Bjelokosti rekao da bi sezonu rado završio u Lilleu. Nitko od navedenih klubova ne bi imao ništa protiv takve opcije, ali bi ga rado zakaparili za sljedeću sezonu što će ih koštati najmanje 60 milijuna eura.

Adrien Rabiot i dalje odbija potpisati novi ugovor s PSG-om što znači da će na ljeto moći otići kao slobodan igrač. Za njega su zainteresirani Tottenham, City, Barcelona i Arsenal, a u zadnje vrijeme i Liverpool. Vjerojatnije je da će potpisati predugovor pa otići na ljeto, ali nije nemoguće da netko od ovih klubova ne plati kako bi ga odmah dobio.

Iako se godinama orijentirala samo na traženje mladih i jeftinih igrača, Borussia bi mogla promijeniti politiku. Klub iz Dortmunda je u zadnje dvije i pol godine zaradio 330 milijuna eura i dio tog novca spreman je potrošiti na Wilfrieda Zahu. Gazda Crystal Palacea rekao je da ne namjerava prodati Francuza, ali bi ga moglo smekšati 60-ak milijuna eura koliko je Borussia spremna platiti za igrača koji bi joj jako dobro došao u ludom finišu sezone u kojem igra Ligu prvaka i s Bayernom se bori za naslov prvaka.

Što se neće dogoditi?

Real se mjesecima povezuje s Edenom Hazardom i, iako je igrač izjavio da bi rado otišao u Real, do ljeta sigurno ostaje u Chelseaju. Real nema dovoljno vremena ispregovarati njegov transfer koji će sigurno biti veći od 100 milijuna eura, a Chelsea još nema namjeru pustiti Belgijca. Taj transfer će gotovo sigurno biti realiziran na ljeto.

Philippe Coutinho je navodno vrlo nezadovoljan u Barceloni, a u tu priču se navodno uključio Manchester United. Nije nemoguće da Brazilac ove godine napusti Nou Camp, ali to sigurno neće učiniti u preostala dva, tri dana. Dođe li do tog transfera, on bi srušio brojne rekorde, ali Unitedu se trenutačno ne žuri jer se momčad probudila i pobjeđuje sve redom.

Napolijev stoper Kalidou Koulibaly najtraženiji je branič u Europi. Najzainteresiraniji je Manchester United, želi ga i njegov bivši trener Maurizio Sarri u Chelseaju, ali De Laurentiis ga ne pušta za manje od 100 milijuna eura. Talijanski mediji tvrde da Senegalac sigurno sljedeću sezonu neće dočekati u Napoliju, ali će po svemu sudeći tamo ipak igrati do kraja ove sezone i tek na ljeto realizirati transfer.

Pročitajte više