Turci su označili kraj jedne hrvatske ere. Mogu li biti i novi početak?

UTAKMICA s Turskom u Beču u četvrtfinalu EP-a označila je kraj jedne ere hrvatske reprezentacije, iako je svoj put dalje nastavila s istim licem na čelu. Slaven Bilić dobio je šansu za uzvrat, no ovaj put protiv sebe neće imati imperatora Fatiha Terima, već lukavog Gussa Hiddinka, koji je bez daljnjeg najveća opasnost turske reprezentacije, 27. momčadi svijeta.

Za razliku od povijesti Hrvatske i Turske (četiri odigrane utakmice, jedna pobjeda Hrvatske i tri remija, od kojih je jedan praktički najbolniji poraz naše reprezentacije), intrigantnija je, bez obzira na Prater, povijest Hrvatske i Hiddinka.

Hiddinka je slomio samo Ćiro 

Nizozemac ima bogatu riznicu iskustva sa "šahovničarima, još otkako ga je Ćiro Blažević slomio u borbi za treće mjesto na svijetu. 2006. godine Cico Kranjčar je kao lud skakao uz out liniju, tjerao svoju momčad da izađe iz bunkera, ali Hiddinkovu Australiju nije preživio. Klokani su nas također propisno šokirali, ispali smo iako smo dva puta vodili. "Briljirao" je Stjepan Tomas koji je dva puta igrao rukom, ali je sudac dosudio samo jedan jedanaesterac za Australiju. Realizirao ga je Moore, a pokopao nas je Kewell.

Ni Slaven Bilić nije uspio svladati Hiddinka u kvalifikacijama za Euro 2008. godine. Izbornik je zapravo slavio dvije "nule", na Maksimiru i Lužnjikiju, ali to se ne može mjeriti sa slavljem Hiddinka nakon što mu je Bilić pobjedom na Wembleyju osigurao direktan plasman na EP.

"Ušli smo zajedno u lift u hotelu, on se pravio miran, a onda, kada su se vrata zatvorila, zagrlio me i bacio u zrak od sreće", prepričao je Slaven Bilić susret s Hiddinkom na ždrijebu skupina za EP, dok su n

Bilić i Hiddink nakon sljedećeg susreta više se neće tako srdačno grliti....

I Bilića i Hiddinka u slučaju neuspjeha čekaju otkazi

Iako je 64-godišnji Nizozemac jedan od najvećih svjetskih trenera, u Turskoj je pod velikim pritiskom. Mediji mu zamjeraju čudan izbor igrača i sustava igre u kvalifikacijama, a u posljednjoj utakmici skupine (poraz od Njemačke 3:1 u Istanbulu), Arda Turan nakon zamjene unio se treneru u lice i sasuo mu salvu uvreda. Atmosfera nije bajna, ali Hrvatska tu ne može tražiti prednost, nakon potresa koji su se dogodili u završnici kvalifikacija te su nedvojbeno ostavili trag na momčadi.

Turska je prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini prepustila "stopostotnim" Nijemcima, a oni se sa Belgijom potukli za drugo mjesto svladavši ih 3:2 u Istanbulu i osvojivši bod (1:1) u Bruxellesu. Nisu briljirali u ostalim utakmicama. Njemačka ih je dvaput dobila (3:0, 3:1), u gostima su izgubili od Azerbajdžana 1:0 te remizirali u Austriji bez golova, a neuvjerljivi su bili i u pobjedi nad Kazahstanom 2:1 te u uzvratu s Azerima 1:0. Postigli su samo 13, a primili 11 golova, no osim "Elfa" nitko im nije uzeo ni bod na domaćem terenu pred fanatičnim navijačima.

Vezni red najveća snaga Turske

Fenerbahčeov Emre najiskusniji je igrač Turske. No, imena koja brinu su Hamit Altintop i Nuri Sahin iz Real Madrida te odlični Arda Turan iz madridskog Atletica koji je i najbolji strijelac Turske u ovim kvalifikacijama sa četiri pogotka. Slijedi Burak Yilmaz iz Trabzonspora, a ne treba zaboraviti ni Nihata Kahvecija te naturaliziranog Brazilca Mehmeta Aurelija. Vezni red velika je snaga Turske koja igra u 4-1-4-1 formaciji.

Svakako treba istaknuti da je Hiddink tijekom kvalifikacija imao problema s ozljedama kao malo koji izbornik. Najbolji turski igrač Nuri Sahin odigrao je svega dva susreta, a Hiddink ga je označio kao svog ključnog igrača. Turska iščekuje njegov povratak u dokvalifikacijama,

Hiddink je tijekom kvalifikacija koristio usluge čak 36 igrača. ne odvede li momčad na Euro, prema navodima turskih medija, čeka ga otkaz. Bilo bi to prvi put da Hiddink nije uspio na reprezentativnom planu.

Pročitajte više