TURSKA JE USKRSLA ZBOG ČAČIĆA I... KEBABA Izbornik je dobio otkaz, a pretučeni gazda pečenjare spomenik

Foto: Twitter

HRVATSKA je u završnici kvalifikacija za SP izgubila 0:1 od Turske, reprezentacije u potpunom kaosu i anarhiji. Ova suluda priča najbolje svjedoči o tome.

Prije dva mjeseca je legendarni, ali u međuvremenu omraženi izbornik Fatih Terim, zvani Imperator, dobio otkaz. I to zato što je s tjelohraniteljima pretukao vlasnika kebabdžinice.
 
Terim i Turska su usprkos brojnim "zabijanjima noževa u leđa" na Imperatorovu dvoru i kiksevima protiv Ukrajine doma (2:2) i kod Islanda (0:2), nakon lipanjskog poraza Hrvatske na Islandu, imali veliku priliku vratiti se u borbu za jedno od prvih dvaju mjesta skupine i otići na SP. Ali umjesto toga raspali su se iznutra. Uostalom, kao i toliko puta dosad.
 
Terim je u Turskoj bio božanstvo. Galatasaray je 2000. vodio do Kupa UEFA, jedinog europskog trofeja nekog turskog kluba. Kao izbornik, Tursku je '96. vodio na prvo EP, a 12 godina kasnije preko Bilićeve Hrvatske došao do drugog najvećeg uspjeha u povijesti turskog nogometa, polufinala Eura.
 
Usprkos svim tim epohalnim podvizima, u 11. godini na čelu reprezentacije prisilno je morao prekinuti treći izbornički mandat.
 
Temperamentni Turci žestoko su mu zamjerili očajan nastup na Euru prošlog ljeta. Osobito nisu mogli oprostiti ono što je Turska tada pokazala protiv Hrvatske, a to je nedostatak njenog zaštitnog znaka - fanatične borbenosti.
 
Ne smeta im što im ključni igrači tuku trudne supruge, žene s rođakinjama ili potežu pištolje jedini na druge. Ali kada se njihovi reprezentativci ne bore i to "s handžarom među zubima", nema oprosta.
 
Terim je dobio još jednu priliku zbog ogromnih zasluga iz prošlosti. Ali aktualne kvalifikacije za SP i loši rezultati protiv svih izravnih konkurenata osim Hrvatske (1:1 na Maksimiru), gdje su ga čak tri stative spasile od poraza, značile su da je gotov.
 
Čekao se samo još jedan njegov krivi potez koji je on napravio. I to kako. I to gdje.
 
Terimov zet Ahmet Baran Çetin otvorio je pečenjarnicu pored prodavaonice kebaba. Između njegove i radnje konkurenta podigao je pregradu, što se nije svidjelo prvom susjedu, kebabdžiji Selahattinu Aydogduu koji je tražio da je makne.
 
Navikao da mu punac rješava probleme, Çetin se požalio Terimu, a ovaj je nazvao Aydogdua i izderao se: "Da si isti tren dopustio izgradnju pregrade. Nemoj da ti ja tamo dođem!"
 
Aydogdu nije ni najmanje ostao impresioniran pozivom ni tonom kojim mu se obratio jedan od najvećih Turaka nakon Ataturka i odbrusio mu je, navode svjedoci: "Dođeš li u moj lokal, jebat ću ti mater!" Kako bi bio siguran da ga je Terim razumio, to je ponovio nekoliko puta.

Bijesni Terim odmah je doletio s nekoliko gorila i napao Aydogduovu kebabdžinicu. Pretukli su gazdu i porazbijali mu inventar.
 
Ovo je bilo previše, neoprostivo čak i za Terima i turski nogometni savez dao mu je otkaz te ubrzo angažirao novog izbornika Mirceu Lucescua.
Oduševljeni navijači Turske nakon toga su pored Aydogduove kebabdžinice podigli njegov spomenik u "natprirodnoj veličini".
 
Žrtva Terimovih batina na džinovskom kipu ima i ogroman medaljon, na kojem piše "Posvećeno Selahattinu Aydogduu, čovjeku koji je promijenio sudbinu turskog nogometa."

A sve nakon toga je povijest. Turska se pod novim izbornikom čudesno vratila i to sinoćnjom senzacionalnom pobjedom protiv daleko jače Hrvatske, pune glavnih igrača najvećih svjetskih klubova.
 
Nakon rezultata i igre Hrvatske kod ovako rasturene Turske, očekujemo da tamošnji navijači podignu spomenik i Anti Čačiću. 
 
Zavrijedio je to, jer je za renesansu turskog nogometa zaslužan barem kao i ovaj gospodin gore.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više