Premiership

U Bundesligi je briljirao, u Engleskoj mu se smiju. Što se događa s Wernerom?

Foto: EPA-EFE

TIMO WERNER prošlog je ljeta bio jedan od najtraženijih nogometaša na svijetu. Jurgen Klopp ga je želio vidjeti u Liverpoolu, a Ole Gunnar Solskjaer u Manchester Unitedu. Završio je u Chelseaju koji je s njim u napadu želio graditi momčad spremnu za osvajanje najvećih titula. Nijemac je uzvratio s više upropaštenih velikih prilika nego postignutih golova, a zbog zapanjujućih promašaja postao je predmet ismijavanja.

Nakon što je prošle sezone u RB Leipzigu postigao 34 gola u 45 nastupa, od dolaska na Stamford Bridge zabio je tek 10 u 40 utakmica. Umjesto po sjajnim golovima, navijači ga pamte po propuštenim zicerima, a posljednji je imao u dresu Njemačke kada je u debaklu od Makedonije pri rezultatu 1:1 u 79. minuti promašio čistu priliku. Šest minuta kasnije njegova reprezentacija je primila gol i zabilježila prvi poraz u kvalifikacijskim susretima za svjetska prvenstva nakon 35 utakmica.

Više se priča o njegovim promašajima nego o golovima

Za Chelsea je imao nekoliko promašaja koji su zapalili društvene mreže, a najviše su se istaknuli oni protiv Rennesa u Ligi prvaka i Leedsa u Premiershipu. Nijedan napadač ne bi volio da ga pamte po tome, a pogotovo kad je plaćen 53 milijuna eura.

Ispostavilo se da je imao lošu procjenu pred dolazak u Chelsea, jer ova suradnja je donijela mnogo više mana nego prednosti. Nijemac još ima vremena da se prilagodi i popravi situaciju, ali već je potrošio mnogo kredita. U Premiership je stigao s velikom dozom samopouzdanja, a samo pola godine kasnije priznao je da su ga problemi spustili na zemlju. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Na početku sam imao sliku o sebi da mogu doći ovdje i nastaviti raditi svoje stvari, ali tijekom posljednjih nekoliko mjeseci spustio sam se na zemlju. Igrači su visoki po metar i 90, fizički su brutalni i vrlo brzi, uključujući i braniče. Intenzitet u Premiershipu je impresivan", kazao je za Kicker.

Razlika o kojoj Werner govori vidljiva je i kroz brojke. On je u 34 ligaška nastupa za RB Leipzig u prošloj sezoni postigao 28 golova i upisao osam asistencija, a prosječno je po utakmici imao 3.6 udaraca, 53.8 posto osvojenih duela i 45 dodira s loptom.

Za Chelsea je u Premiershipu u 29 susreta zabio pet golova i podijelio šest asistencija, a sve to uz 2.14 udaraca, 38.8 posto osvojenih duela i 36.5 dodira po utakmici.

Dodiri s loptom i točni pasovi po utakmici govore da je i u Chelseaju skoro jednako uključen u igru, ali statistike udaraca, uspješnih driblinga, osvojenih duela, kao i situacija u kojima su ga protivnici predriblali, najbolje govore o njegovoj nemogućnosti da se nosi s izazovima Premiershipa. 

Sada mu prijeti sudbina igrača koji su ranije dolaskom iz Bundeslige u Premiership nestali s velike scene. To se desilo Henrihu Mhitarjanu i Shinjiju Kagawi nakon što su Borussiju Dortmund zamijenili za Manchester United, odnosno Nuriju Sahinu koji je godinu nakon prelaska iz Dortmunda u Real Madrid došao na posudbu u Liverpool i tamo se zadržao samo pola godine.

Teško se nosi s pritiskom, ali u Leipzigu su znali kako izvući najbolje iz njega

Ovo nije jedina kriza u Wernerovoj karijeri, a prva koju je imao pomaže u detektiranju jednog od njegovih sadašnjih problema.

On je kao 17-godišnjak počeo igrati za prvu momčad Stuttgarta u Bundesligi i brzo su navijači u njemu vidjeli igrača uz kojeg klub može izbjeći redovitu borbu za ostanak. 

Werner nije ispunio očekivanja, a ekipa je na kraju njegove treće seniorske sezone ispala u niži rang. Nije se uspio nositi s pritiskom i njegov učinak od šest golova i četiri asistencije bio je skoro identičan onom iz debitantske sezone kada je u ligi zabio četiri i namjestio pet pogodaka.

"On je gol-mašina, ali malo je osjetljiv. Nije jedan od onih napadača koji će zabiti gol bez obzira na to igra li na -30 ili +30 stupnjeva. On treba potpunu podršku kluba i trenera. Tada to nije imao. Umjesto da mu pomognu, očekivali su da ispravi njihove nedostatke. Očekivanja su bila nerealna", kazao je jedan od njegovih suigrača iz Stuttgarta u razgovoru za The Athletic.

S velikim pritiskom se nije znao nositi, ali je svejedno pokazao dovoljnu kvalitetu da ga na ljeto 2016. godine za 14 milijuna eura dovede RB Leipzig koji je tek trebao igrati svoju prvu sezonu u Bundesligi. Tako je Werner umjesto u drugom po jačini, ponovno ostao u najjačem rangu.

Leipzig je od starta imao ogromna očekivanja, ali ona su bila sasvim realna. Klub je bio i još je odlično uređen, a ambicije su izgrađene na zdravim temeljima.

Werner je od početka imao veliku podršku i savršeno mu je odgovarao sustav igre u kojem je do izražaja maksimalno dolazila njegova nevjerojatna brzina. Zato u Leipzigu nisu sumnjali u njega.

"Znali smo da ne možemo pogriješiti ako platimo taj iznos za njega jer smo znali što je sve sposoban raditi kao 20-godišnjak. Za našu igru, baziranu na brzini i okomitosti, on je bio savršen igrač. I imali smo čvrstu vjeru da će biti mnogo bolji kao što to obično biva s mladim igračima kada ih se ispravno trenira", kazao je tadašnji sportski direktor kluba Ralf Rangnick.

Wernera su u Leipzigu trenirali Ralph Hasenhüttl, Julian Nagelsmann i spomenuti Rangnick, ali kod svih je igrao jako dobro i tijekom četiri sezone u 159 utakmica zabio 95 golova uz 40 asistencija.

Igrao je uglavnom na pozicijama napadača ili lijevog polušpica u raznim sustavima, ali u svakoj varijanti isticali su se njegova brzina i osjećaj za gol. 

Tijekom briljantne prošle sezone bilo je samo pitanje u kojem će velikom klubu završiti. Povezivali su ga s Bayernom, Liverpoolom, Manchester Unitedom i Chelseajem.

Chelsea je morao bolje razmisliti, ali još nije sve izgubljeno

Iz Bayerna su kazali da već imaju Roberta Lewandowskog te da im Werner zbog stila igre ne odgovara najbolje.

"Werner zbog svoje brzine treba više prostora, a to je imao u sustavu koji je Leipzig koristio. Leipzig je malo promijenio sustav, ali i dalje nije tijesno u napadu kao kod nas", pojasnio je sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Liverpool i Manchester United su vjerovali da bi se Werner uklopio u njihove zamisli, ali prepreku su stvorile financije.

Tako je u igri ostao jedino Chelsea koji je bio do kraja odlučan. No, Chelsea je najmanje odgovarao Werneru, iako su obje strane vjerovale da će brzo kliknuti.

Odlukom da proteklog ljeta ulože 247 milijuna eura na nove igrače uvelike je povećan pritisak na Stamford Bridgeu. Klub se želi vratiti u vrh europskog nogometa, jer je od 2015. godine osvojio samo dva trofeja - Premiership 2018. i Europa ligu 2019. godine.

Werneru je od starta to bio veliki teret na leđima i ta situacija je vrlo brzo počela podsjećati na onu koju je imao u Stuttgartu. Jednostavno, Chelsea unatoč velikim ulaganjima još nije spreman boriti se za Premiership, a to je postao cilj.

Drugi problem bio je vezan za sami teren. Za razliku od Bayerna koji je postupio krajnje racionalno i shvatio da se Werner trenutno ne uklapa u njegov sustav, u Chelseaju svakako nisu imali spreman stil igre. Čak i da jesu, dolazak Wernera, Kaija Havertza, Bena Chilwella, Hakima Ziyecha i Thiaga Silve zahtijevao je dodatno vrijeme za uigravanje.

Frank Lampard je najviše koristio sustav 4-3-3 i pokušavao je kroz visok posjed lopte ugrožavati protivnike, a tako je Werner imao malo prostora da koristi svoju brzinu. Osim toga, rezultati su bili loši, a klub je imao sve manje strpljenja.

Tuchel je preporodio Kovačića, ali Werner je i dalje isti

Na kraju je Lampard dobio otkaz, a prema izvorima brojnih medija, Chelsea je novog trenera tražio u njemačkim stručnjacima jer se, između ostalog, vodio logikom da će tako izvući najbolje iz Wernera, kao i Christiana Pulisica i Kaija Havertza, ostalih vrlo važnih i skupih igrača koji su igrali u Bundesligi.

Na klupu je 26. siječnja stigao Thomas Tuchel koji je prvi poraz u svim natjecanjima doživio tek ove subote kada je iznenađujuće izgubio od West Bromwicha 5:2 kod kuće. Situaciju je bitno promijenio crveni karton za stopera Thiaga Silvu pri vodstvu londonskog kluba od 1:0. No, ova utakmica je incident, jer je Chelsea pod novim trenerom u preostalih 14 susreta imao čak 10 pobjeda i četiri remija uz gol-razliku 17:2. Stigao je i do četvrtfinala Lige prvaka u kojem je veliki favorit protiv Porta.

Međutim, iako je Tuchel donio drastično bolje rezultate, stil igre je i dalje vezan uz visok posjed lopte. Jasno, mehanizmi su drukčiji, ali Chelsea u prosjeku bilježi skoro 100 pasova više nego Leipzig prošle sezone (632 naspram 541). 

Tako se Werneru nije dogodilo da dolaskom Tuchela poboljša svoju igru kao veliki broj njegovih suigrača. Napredak u igri posebno je vidljiv kod Matea Kovačića, koji u eri novog trenera igra najbolji nogomet karijere.

Werner je u 19 ligaških utakmica pod vodstvom Lamparda zabio četiri gola i podijelio četiri asistencije. Po utakmici je bilježio 2.16 udaraca, osvajao tek 37.5 posto duela i imao 37.4 dodira s loptom.

Kod Tuchela je nastupio u 10 ligaških utakmica i u njima postigao jedan gol uz dvije asistencije. Po utakmici ima 2.1 udaraca, 41.4 osvojenih duela i 34.7 dodira s loptom.

Učinak mu je skoro identičan i mnogo je slabiji od onoga što je pružao prošle sezone u RB Leipzigu.

Sve je manje vremena za popravljanje situacije. Chelsea na pozicijama koje pokriva Werner ima ozbiljnu konkurenciju, a sad se povezuje i s dovođenjem Erlinga Halanda. Čak i ako ne dovede Norvežanina, vjerojatno će potražiti nekog drugog napadača čime bi se njemačkom ofenzivcu još više povećala konkurencija i smanjila šansa da klub nastavi čekati njegovu pravu formu.

 

Pročitajte više