U Grčkoj zabranjeni svi navijački klubovi

GRČKA vlada poduzima drastične mjere kako bi suzbila huliganizam i sukobe navijača na sportskim događajima, a posljednja u nizu je zakonska zabrana klubova navijača.

Nakon što je prošlog tjedna prekinuto održavanje svih profesionalnih sportskih događaja u Grčkoj, ovom mjerom, koja će stupiti na snagu nakon Uskrsa, zabranjeno je djelovanje oko 300 organiziranih klubova navijača, uglavnom nogometnih klubova.

Povod je nedavni sukob navijača dvaju atenskih klubova, Olimpiakosa i Panathinaikosa, uoči ženske odbojkaške utakmice, u kojem je jedan navijač poginuo, a nekoliko ih je ostalo teško ozlijeđenih ležati na ulicama.

Ovu odluku je Theodoros Roussopoulos, glasnogovornik grčke Vlade, obrazložio tvrdnjom da su klubovi navijača poticali i organizirali ovakvo nasilje. Policija je nakon posljednjeg sukoba izvršila raciju na nekoliko lokacija koje su koristili klubovi navijača te zaplijenila veliku količinu oružja, poput lanaca, palica, noževa i molotovljevih koktela, prenosi BBC.

U planu je izrada novog zakona kojim će se regulirati djelovanje klubova navijača, a do tad će njihovo djelovanje biti zabranjeno, što znači i da sportski klubovi više neće tim putem moći distribuirati ulaznice za utakmice navijačima.

Jesu li za suzbijanje nasilja potrebne još strože mjere?

Iako je reakcija većine, kako sportskih tako i njihovih navijačkih klubova na ovu odluku bile izrazito nepovoljne, postoje iznimke. Demis Nikolaidis, bivši grčki nogometni reprezentativac, a danas predsjednik AEK-a, smatra da Grke treba drastičnije kazniti, pa čak i zabraniti svim grčkim klubovima sudjelovanje u europskim natjecanjima na tri godine.

Nikolaidis se svim naporima trudi maknuti huligane s tribina stadiona, kako bi na njih mogle dolaziti obitelji, što u trenutnim uvjetima nije moguće, budući da utakmice često završavaju smirivanjem tribina suzavcem i pendrecima od strane policije.

Veći grčki klubovi teško će podržati ovaj prijedlog, jer većinu prihoda ostvaruju europskim utakmicama, a pitanje koje se postavlje je koliko će poduzete mjere biti učinkovite u borbi protiv nasilja na tribinama.

Praksa u Italiji, pa čak i u Hrvatskoj, pokazala je da će huligani, bez obzira na kazne koje im prijete, uvijek to i ostati. Talijani su drastično postrožili mjere sigurnosti, ali je jučer nakon utakmice Rome protiv Manchester Uniteda dvadesetak navijača završilo u bolnici. U Hrvatskoj se pak stalno prijeti provođenjem zakona o suzbijanju nereda na sportskim događajima, ali to nije spriječilo navijačke nerede u Splitu, gdje je jučer privedeno više od 100 navijača.

Vrijeme će pokazati hoće li grčki model biti uspješan u svojoj namjeri i tako pokazati Europi kako zaustaviti nerede i sukobe navijača, koji sve više narušavaju ugled sporta na Starom kontinentu.

M.Č
Foto:AFP

Pročitajte više