U Španjolskoj je u tijeku akcija "Tko će više nahvaliti Rakitića"

IVAN RAKITIĆ ozbiljno prijeti postati najbolje pojačanje koje je posljednjih sezona došlo u Primeru. Barem ako je vjerovati ekstatičnim napisima španjolskih medija.

U pobjedi Seville nad Sportingom, Raketa je nastavila onako kako je počela od dolaska u Španjolsku prije mjesec i pol: Jedino uzlaznom putanjom golova i asistencija. Još kada je trener Gregorio Manzano nakon Ivanova dva gola u Primeri shvatio da je ofenzivni veznjak (tip igrača koji je toliko nedostajao njegovoj momčadi) opasan po protivnička vrata, pomaknuo ga je iza napadača Negreda i Kanoutea (Luisa Fabiana).

Sevilla je zbog njega promijenila taktiku


Španjolski mediji ističu kako je zahvaljujući Rakitiću trener Seville konačno promijenio taktiku koje se tvrdoglavo držao, a nije mu donijela ništa dobro - iz 4-4-2 prešao je u varijaciju tog sustava s rombom u sredini, u kojem je upravo Rakitić čovjek sa svim ovlastima iza dvije špice. Nije loše za nekog tko je u momčad španjolskog velikana došao tek nedavno.

Marca naglašava kako se Rakitić ne ograničava samo na djelovanje u napadu: "Napravio je ogroman posao u defanzivi i nebrojeno puta raščistio opasnost Sportingovih napada. Pomagao je drugom dokazanom pojačanju Medelu na sredini, gdje je igru kontrolirao do savršenstva, pomažući obrani i kreirajući napade." Posjetitelji na stranici Marce koji sudjeluju u liveu su se pitali što takav igrač radi u Sevilli, a ne u Barceloni ili Realu.



Najčitaniji sportski dnevnik u Španjolskoj donosi i izjavu trenera Seville koji ističe upravo Rakitića i Garyja Medela: "Podmetnuli su leđa i doprinijela rasterećenju igrača koji igraju cijele sezone. Rakitić nam pokazuje kontinuitet odličnih igara."

S tim se slaže i Marca, koja među tri ključna trenutka/osobe utakmice ističe upravo igru Rakitića i Medela: "Zimska pojačanja Sevile su se savršeno prilagodila načinu igre u novom klubu, kojem su donijeli ravnotežu na terenu."

AS: Rakitić ujeda poput ose, ali pravi test novog heroja Sanchez Pizjuana bit će na vrućem terenu u Bilbau

Drugi najčitaniji sportski dnevnik također na prvo mjesto postavlja Čileanca i "Švicarca hrvatskih korijena": "Prvi grize, a drugi ujeda poput ose. Krasno je namjestio gol Negredu za treći Sevillin gol i uvijek ima potez viška u rukavu. Do sada je oduševio, ali novi heroj stadiona Sanchez Pizjuan treba proći završni test u uzavreloj atmosferi San Mamesa" upozorava As na gostovanje u Baskiji, gdje će se vidjeti od kakvog je materijala sazdan Rakitić.

Diario de Sevilla: Čileansko-hrvatska revolucija spasila Sevillu


"Briljantni doprinos Medela i Rakitića omogućio je Sevilli da opet uđe u borbu za mjesto koje vodi u Europu" ističe seviljski dnevnik "sigurnost koju je donio prvi i ofenzivni doprinos drugog, čime je Sevilla dobila brzinu i snagu, upravo ono što je Manzano tražio."



"Njih dvojica su iz momčadi izbacili Romarica i Zokoru, igrače iz Obale Bjelokosti koji su do tada bili nezamjenjivi članovi prve momčadi. Međutim, pod Rakitićem i Medelom napredak je toliko očit, da je konačno moralo doći do promjene Manzanovog pristupa", upozorava i DDS na inovacije do kojih je došlo zahvaljujući Rakitiću:

"Rezultat je novi, moderniji tip igre, s mnogo bržim protokom lopte u kojem protivnik ima malo vremena vršiti presing na igrača koji ima loptu, što se najbolje vidjelo u golovima u kojima je Rakitić sudjelovao ili ih zabio kod Atletica i protiv Sportinga."

Ovaj list također pogrešno piše o Rakitiću kao Švicarcu hrvatskih korijena, koji je donio novu dimenziju napadu Seville: "Medel je potpora Rakitiću koji je iza dva napadača i u ravnini s Perottijem, pa se čini kao da do sada bezidejna Sevilla, sada igra sa četiri napadača."

Pročitajte više