Uefa je neumoljiva: Upitna Europa u Maksimiru

SREDINOM srpnja Uefa je Dinamu isporučila posljednje upozorenje. Europa inzistira na Maksimiru koji će zadovoljiti barem minimalne uvjete za odigravanje utakmica Europske lige. Od Dinama i Grada Zagreba zahtijevalo se da riješe pitanje rasvjete, sjedalica, sanitarnih čvorova, ali i standardizaciju kvalitete komentatorskih mjesta. Samo djelomično ispunjeni su zahtjevi Uefe, čiji je predstavnik Robert Bossert, organizator predstojećih domaćih utakmica Dinama u Europskoj ligi, ovih dana boravio u Zagrebu.

Dinamo je na službenom webu izvijestio da je Maksimir dobio zeleno svjetlo za Europu, ali radi se o uvjetnoj dozvoli. Pozadina druženja Bosserta i Dinamovih predstavnika nije baš tako ugodna. Uefa, naime, očekuje da Dinamo do 17. rujna zadovolji sve postavljane uvjete ili neće vidjeti Europsku ligu na svom stadionu.

Može se to preformulirati i na način da se kaže kako je Maksimir dobio zeleno svjetlo - ako ispuni očekivano.

"Naravno, uz uvjet da se postojeći nedostaci dorade ili uklone, što će i biti učinjeno do prve sljedeće europske utakmice, 17. rujna s Anderlechtom."

"Svi zahtjevi koje smo dobili nisu novi. Još prije mjeseca dana, dok je još bilo upitno hoćemo li ući u Europsku ligu, iz Uefe su nam stigle upute o potrebnim uvjetima na stadionu", objasnio je Vrbanović te dodao kako su dosad uređene sjedalice i rasvjeta. Pitanje platforme za televizijske kamere, komentatorska mjesta, press loža i slična mjesta predviđena za medije, nastavlja Vrbanović, još će se morati riješiti.

"Riječ je o potpuno drukčijem načinu medijskog praćenja utakmica nego što je to bilo dosad. To sa sobom donosi i određenu količinu posebnih zahtjeva koji se pod svaku cijenu moraju ispuniti. Kako zasad ne ispunjavamo uvjete u potpunosti, morat ćemo investirati", ističe Vrbanović dodavši kako mjesta predviđena za gostujuće navijače te sanitarije također još nisu uređeni.

Kako bilo, Uefa je neumoljiva, ponavlja Dinamov direktor pa će se način za rješavanje preostalih nedostataka svakako naći jer nema alternative, a s radovima se već kreće sutra.

I to bez gradskog novca. Ono što je Zagreb dao bilo je premalo za sanaciju, a opasno je ugrožen i sigurnosni aspekt.

Vrbanović je nakon posjete Uefinog delegata bio neraspoložen, jer je svjestan da sankcije u slučaju neispunjenja uvjeta mogu biti drastične.

"Ako ne riješimo stadion do utakmice s Anderlechtom, mogu nas čak i izbaciti iz natjecanja. Moguća je i drugačija kazna, ma mogu što žele... U neugodnoj smo situaciji", zaključuje Vrbanović.

Samo Wembley skuplji od Maksimira

Rekonstrukcija stadiona Maksimir, posve je sigurno, ući će u anale moderne arhitekture. Na žalost ne zbog kapaciteta, najmodernijeg izgleda, najvećeg komfora ili nekog sličnog epiteta, nego zbog svoje astronomske cijene. Ni najbolji svjetski stadioni često ne koštaju ni upola cijene doma zagrebačkog Dinama.

Do sada je na izgradnju stadiona potrošeno oko 500 milijuna kuna, da bi se nakon te ogromne svote stadion nazivao čudovištem, rugobom i sličnim pridjevima. Izgradnja Allianz Arene, koji je uzor gradskim čelnicima, koštala je 280 milijuna eura, ili upola manje od Maksimira! Drugi njemački ponos, Veltins Arena Gelsenkirchen, na kojem igra Schalke ima kapacitet 62 tisuće ljudi i može čitavi travnjak izvući van stadiona, koštala je 192 milijuna eura!

Obnova najvećeg europskog stadiona s kapacitetom od 100 tisuća gledatelja Camp Noua, na kojem igra Barcelona, koštala je 250 milijuna eura. Ajaxova Amsterdam Arena, koja se za Dinamo pokazala najsretnijim stadionom u Europi, koštala je oko 85 milijuna eura, a i danas je jedan od modernijih stadiona na svijetu.

Bandić 2004. godine: Pljunite mi u lice ako Maksimir ne bude dovršen do 2006.

Moderne, prekrasne stadione, sagrađene u nekoliko posljednjih godina a puno jeftinije od predviđene cijene za maksimirski stadion, mogli bi još dugo nabrajati. Za kraj liste spomenut ćemo samo stadion Dragao portugalskog prvaka Porta koji raspolaže pomičnim krovom i kapacitetom 52 tisuće i koji je sagrađen pred EURO 2004, a koštao je samo 98 milijuna eura.
Najskuplji stadion na svijetu je ipak, nadamo se, nedostižan. To je novi Wembley stadion u Londonu za čiju je izgradnju potrošeno vrtoglavih milijardu i 145 milijuna eura!

Osim cijene rekonstrukcije stadiona u anale bi moglo ući i trajanje ove rekonstrukcije, jer je s njom započeto prije deset godina, a rezultati su katastrofalni ili veliko ništa. Radovi su počeli na vrhuncu ere Zlatka Canjuge i "NK Croatije" 1997. kada su postavljena sjedala na južnu i istočnu tribinu. Godinu poslije srušen je stari "Sjever"  i napravljena nova tribina sa 10.965 sjedećih mjesta, a u kolovozu 1999. godine završila je obnova zapadne tribine sa 12.600 sjedećih mjesta, i tada je sve stalo. Nevjerojatno je da je za ove navedene radove potrošeno čak 80 milijuna eura, iznos amsterdamske Arene! Možda je još nevjerojatnije  da u idućih deset godina nije napravljeno apsolutno ništa kad se zna da je na čelu Zagreba Milan Bandić koji je nebrojeno puta spomenuo da će on biti taj čovjek koji će završiti stadion. Kao i u svakoj sličnoj prilici, i sad moramo podsjetiti na Bandićevu izjavu iz 2004. godine kad je na maksimirskom stadionu  rekao građanima da mu mogu pljunuti u lice ako stadion ne bude dovršen 2006. godine!

Pročitajte više