United na Stamford Bridgeu: Može li im Chelsea otežati pohod na rekordni naslov?

UTORAK nam u Premierligi donosi obračun koji bi mogao itekako utjecati na rasplet prvenstvene utrke. Na Stamford Bridgeu se u zaostaloj utakmici 18. kola sastaju Chelsea i Manchester United.

Dvoboj je to klubova koji su obilježili posljednjih šest sezona engleskog Premiershipa, svaki sa po tri naslova. No, u ovom trenutku između njih nema borbe za prvo mjesto, točnije u utrci za trofejom je samo United, dok je aktualnom prvaku Chelseaju, i prema priznanju njegova menadžera Carla Ancelottija, preostala samo utrka za mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Dakako, teoretski je Chelsea još uvijek u igri i za naslov, ali u ovom trenutku, s odigranom utakmicom manje, zaostaje za vodećim ''crvenim vragovima'' ogromnih 15 bodova. U idealnom bi raspletu, s pobjedom protiv Uniteda u utorak, kao i s trijumfom u još jednoj zaostaloj utakmici (protiv Birminghama), smanjio zaostatak na još uvijek velikih devet bodova.

Stoga bi Chelsea eventualnom sutrašnjom pobjedom zapravo najveću uslugu napravio svome gradskom rivalu Arsenalu koji ima samo četiri boda manje od Uniteda, a 30. travnja će dočekati momčad Alexa Fergusona na svome Emiratesu.

Teret za Manchester United predstavlja statistički podatak da na Stamford Bridgeu nije slavio još od 2002. godine kada je pobijedio s 3:0 pogocima Ruuda van Nistelrooya, Paula Scholesa i Olea Gunnara Solskjaera. No, Chelsea je u ovom trenutku možda i najranjiviji računajući nekoliko posljednjih sezona. Kao što smo spomenuli, u Premierligi je tek na petom mjestu, a kao branitelj naslova je ispao i iz FA Cupa iz kojega ga je u 4. kolu izbacio Everton.


Terry: Važno je samo pobijediti

Uoči okršaja mladi je branič Uniteda Chris Smalling, koji mijenja ozlijeđenog Rija Ferdinanda, pohvalno govorio o napadačima Londončana, Didieru Drogbi, Nicolasu Anelki i novopridošlom Fernandu Torresu.

"Chelsea, baš kao i mi, ima svjetske klase u napadu. No, bit ćemo spremni, neovisno o tome tko će zaigrati protiv nas. Činjenica da nismo primili gol u tri zadnje utakmice nam daje samopouzdanje", rekao je 21-godišnji branič.

Njegov znatno iskusniji kolega, kapetan i stup obrane Chelseaja John Terry (30), s druge je strane poručio:

"Kod kuće igramo vrlo samouvjereno, a uobičajeni način igre Manchester Uniteda bi nam također mogao pomoći. Ne znam kako će oni igrati u utorak, ali drugi klubovi su se na našem terenu zatvorili i bilo nam je teško probiti njihov bunker. No, kako god bilo, bitno je pobijediti, nije važno na koji način."

 

Zanimljivosti:

• Osim što od 2002. nije pobijedio na Stamford Bridgeu, Manchester United nije ni zabio gol u pet od posljednjih sedam gostovanja kod Chelseaja u Premierligi.

• Otkad je ustanovljena Premierliga (od sezone 1992/93) ovi su klubovi međusobno igrali 36 puta. Chelsea je pobijedio 12 puta, Manchester United deset, a 14 je ogleda završeno bez pobjednika.

• Chelsea nije zabio gol u zadnje dvije utakmice u Premierligi, protiv Liverpoola i Fulhama, kao ni u osnovnih 90 minuta dvoboja protiv Evertona u FA Cupu.

• United ove sezone u gostima ima četiri pobjede, čak osam remija i samo jedan poraz. Subotnja pobjeda protiv Wigana (4-0) mu je jedina u kojoj je slavio s više od jednim pogotkom razlike.

• Chelsea ove sezone u domaćim ligaškim utakmicama ima osam pobjeda, dva remija i dva poraza, no u posljednjih je šest dvoboja pred vlastitim navijačima osvojio svega šest bodova.

• Martin Atkinson, koji će suditi utakmicu u utorak, ove je sezone dosudio najviše kaznenih udaraca (deset) i dodijelio najviše crvenih kartona (devet), od svih sudaca u Premierligi.

 

Forma:

Chelsea:

POBJEDA Copenhagen 2:0 (vani), 22. veljače, Liga prvaka

REMI Everton 0:0, 1:1 nakon produžetka (doma), 19. veljače, FA Cup

REMI Fulham 0:0 (vani), 14. veljače, Premierliga

PORAZ Liverpool 1:0 (doma), 6. veljače, Premierliga

POBJEDA Sunderland 4:2 (vani), 1. veljače, Premierliga

 

Manchester United:

POBJEDA Wigan 4:0 (vani), 26. veljače, Premierliga

REMI Marseille 0:0 (vani), 23. veljače, Liga prvaka

POBJEDA Crawley 1:0 (doma), 19. veljače, FA Cup

POBJEDA Manchester City 2:1 (doma), 12. veljače, Premierliga

PORAZ Wolverhampton 2:1 (vani), 5. veljače, Premierliga

 

Vjerojatni sastavi:

Chelsea (4-3-3): Čech - Ivanović, Luiz, Terry, Cole - Essien, Mikel, Lampard - Anelka, Torres, Malouda

Manchester United (4-4-2): Van der Sar - O’Shea, Smalling, Vidić, Evra - Nani, Fletcher, Scholes, Giggs - Berbatov, Rooney

 

 

Izostanci:

Chelsea: Zbog ozljeda u derbiju neće zaigrati branič Alex i veznjak Yossi Benayoun.

Manchester United: Sigurno neće biti ozlijeđenih Andersona, Jonathana Evansa, Antonija Valencije, Rija Ferdinanda i Ji-Sunga Parka, dok su pod upitnikom Ryan Giggs i Michael Owen.

Pročitajte više