Usprkos pobune igrača Nacional osvojio 28. naslov

U URUGVAJU postoje dva velika, rekli bismo, nedodirljiva kluba, kao u nas Dinamo i Hajduk. Samo što su u Urugvaju oba velikana iz istog grada, Montevidea

Riječ je o Nacionalu i Penarolu koji su, otkako se od 1932. godine u toj zemlji održavaju prvenstvena natjecanja profesionalnih momčadi osvojili 63 naslova (Nacional 28, a Penarol 35), dok su svi ostali klubovi osvojili samo 7 (Defensor Sporting 3, a Danubio, Progreso, Central Esapnyol i Bella Vista po jedan).

Ove godine u završnici urugvajskog prvenstva igrali su Nacional i Danubio, koji je neočekivano ušao u finale umjesto Penarola. Prvi susret okončan je pobjedom Nacionala 2:1, a i drugi je u nedjelju završio istim rezultatom, iako je Danubio zaslužio barem remi.

Naime, Danubio je već u 5. minuti uzvratnog susreta ostao bez svog najboljeg napadača, Argentinca Claudija Biaggija, koji se ozlijedio, a u 13. je minuti Marcelu Sosi vratar Nacionala Gustavo Munua obranio udarac s bijele točke.

Nacional je poveo u 16. minuti sa 1:0 pogotkom braniča Andresa Scottija, koji je u skoku nadvisio obranu Danubija i glavom poslao loptu u mrežu. No igrači Danubija nisu se predali pa su u 63. minuti igre uspjeli izjednačiti na 1:0 golom Diega Perronea. Pobjedu Nacionalu donio je njegov karizmatični golgeter Richard Morales zgoditkom danim dvije minute prije kraja susreta.

Ovo je Nacionalu treći uzastopno osvojeni naslov, a njegovi su navijači strijepili da neće ostvariti taj podvig zbog pobune igrača. Oni su, naime, zbog kašnjenja plaća koje im nisu bile isplaćene punih 5 mjeseci, odbili trenirati više od jednom na dan, a isto su tako odbijali 24 sata prije utakmica otići u karantenu. Međutim, na kraju su ipak trijumfirali ponajviše zahvaljujući spretnosti Moralesa, koji je poslije finalnih utakmica u prethodne dvije sezone bio pritvaran. Prvi put zbog sudjelovanja u masovnoj tučnjavi igrača Nacionala i Penarola kad ih je desetak provelo tjedan dana u zatvoru, a drugi put zbog tučnjave s navijačima Penarola u jednom noćnom lokalu.

Morales je prošle godine ušavši na teren s klupe za pričuve zabio dva gola Australcima u odlučnoj utakmici doigravanja za odlazak na World Cup 2002. (susret je završio pobjedom Urugvaja 3:0), pa je postao nacionalni heroj. No prestao je to biti početkom ljeta na SP-u, jer je u posljednjoj minuti odlučnog susretu za plasman u drugi krug natjecanja protiv Senegala zapucao matnu šansu pa su Senegalci nastavili natjecanja, dok su se Urugvajci morali vratiti kući. Sada je, naravno, opet heroj, ako ne za sve Urugvajce onda sasvim sigurno za sve pristaše Nacionala.

Pročitajte više