Bivši F1 prvaci najavili bitku kakvu nismo vidjeli godinama

Foto: Getty Images/Guliver Image

SEBASTIAN VETTEL bio je izvan sebe nakon što je u Australiji u prvoj utrci nove sezone došao do svoje prve pobjede nakon Singapura 2015. i poveo u poretku vozača u novoj sezoni Formule 1.


Vettel je na startu zadržao drugo mjesto iza Hamiltona, ali je dužim ostankom na stazi uspio prestići Britanca kroz boks i bez većih problema pobijediti u utrci nakon što je Hamilton zapeo iza Verstappena u Red Bullu. Nijemac je svoj jedini ulazak u boks obavio pet krugova poslije Hamiltona, u 22. krugu, i uspio se vratiti ispred njega što je bio ključan trenutak utrke.

"Ispred nas je dug, dug put, ali sad smo izvan sebe", rekao je Vettel odmah nakon pobjede: "Jednostavno smo sretni. Bila je to teška zima. Utrka je bila nevjerojatna, na startu nisam bio previše sretan, bio sam pomalo nervozan i imao sa proklizavanja na startu. Lewis je startao nešto bolje, a zatim sam se morao pobrinuti za Valtterija u prvom zavoju. Ali imao sam dobar izlaz iz zavoja pa nije bilo problema. Zatim sam pritiskao kako bih bio siguran da su dobili poruku – mi smo tu, mi smo tu da se borimo".



Ferrarijeva prva pobjeda od rujna 2015.: "Bilo je i vrijeme!"

Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne kaže da je bilo i vrijeme da se Ferrari vrati pobjedničkim navikama u Formuli 1.

Vettel je ovom pobjedom zauzeo vodeće mjesto u poretku vozača što je prvi puta da netko tko nije Mercedesov vozač vodi u prvenstvu još od 2013., a i tada je taj vozač bio upravo Vettel u Red Bullu.


"Bilo je i vrijeme", rekao je Marchionne: "Oduševljen sam za cijelu momčad i za naše tifose koji su stajali uz nas čitavo vrijeme. Čekali smo ovu pobjedu gotovo godinu i pol. Ponovno slušati talijansku himnu bilo je vrlo emocionalno. Sebastian je odvozio sjajnu utrku i siguran sam da će i Kimi uskoro biti blizu i boriti se uz njega. Naravno, ova pobjeda nešto je što se dijeli s cijelom momčadi, kako na stazi tako i u Maranellu, jer je timski rad jedini način da se ostvare veliki rezultati".

Raikkonen je današnju utrku završio četvrti s velikim zaostatkom za Vettelom i tako pomogao Ferrariju da s 37 bodova zauzme prvo mjesto u poretku konstruktora.

 

Vettel vs Hamilton - najnapetija bitka za naslov od 2012.

Već je jasno da će Lewis Hamilton i Sebastian Vettel međusobno voditi veliku borbu za naslov prvaka, prvi puta u karijeri imaju slične bolide koji bi nam trebali pružiti zanimljivu borbu za naslov do posljednje utrke.

Vettel je od 2010. do 2013. osvojio četiri uzastopna naslova prvaka u Red Bullu i često je imao bolid s kojim mu ostali nisu mogli zaprijetiti, a Hamilton je od 2014. do 2016. osvojio dva naslova prvaka u Mercedesu koji je bio najdominantniji u povijesti F1 i slavio na 51 od 59 utrka u tom razdoblju.


Ako je suditi na temelju prve utrke nove sezone, ove godine Hamilton i Vettel po prvi puta u karijeri imaju podjednake bolide koji bi Formuli 1 trebali pružiti zanimljivu borbu za naslov između vozača dvaju različitih momčadi, prvi puta od 2012. kad su se na naslov borili Vettel u Red Bullu i Alonso u Ferrariju.

Hamilton i Vettel zajedno imaju čak 7 titula prvaka i 96 pobjeda u Formuli 1.


"Imam veliko poštovanje prema Hamiltonu", rekao je Vettel: "Dokazao se kao jedan od najbržih vozača u F1 i sigurno bih volio imati blisku borbu s njim. Sad se čini da imamo jednake bolide i nadam se da će tako i ostati. Zatim ćemo vidjeti kako će ispasti, ali zabavno je utrkivati se za pobjede i utrkivati se protiv najboljih".
 
Hamilton je također izrazio zadovoljstvo što se nakon tri godine napokon bori s nekim tko nije iz njegove momčadi.

"Imam nevjerojatnu razinu poštovanja prema Sebastianu i onome što je ostvario u svojoj karijeri", rekao je Hamilton i dodao: "Bila je privilegija utrkivati se u istom razdoblju kao i on i sad napokon možemo imati pravu utrku. Volio bih kad bi utrke bile puno napetije u današnjim bolidima, ali i dalje mislim da imamo sličnu brzinu. Bit će vrlo, vrlo teško ove sezone. Bit će fizički i mentalno zahtjevno. Ali utrkivanje s najboljima je bit Formule 1 i ono što vas u konačnici tjera da radite još više i podižete ljestvicu, čemu se veselim".

 

 

 

Pročitajte više