Video: Može li neki novi Vlaović upropastiti Rustuovu nogometnu bajku?

LEGENDARNI Rustu Recber hrvatskim će napadačima otežavati put do turske mreže nakon što je Volkan Demirel glupo zaradio crveni karton u utakmici protiv Češke.

Iako je utakmica već bila riješena, a Turci slavili plasman u četvrtfinale, Volkan je u sudačkoj nadoknadi rukama udario i srušio Jana Kollera u trenutku kada češki napadač nije imao loptu. Sudac ga je morao poslati prema svlačionici.

Romantični povratak u reprezentaciju

I tako se otvorio prostor za golmana koji vjerojatno još pamti Gorana Vlaovića. Upravo je Rustu bio vratar Turske u onoj slavnoj utakmici iz 1996. godine, hrvatskom debiju na velikim natjecanjima, kad smo ih jedva slomili Vlaovićevim pogotkom u 85. minuti. U najvažnijoj utakmici turnira Turci se tako uzdaju u igrača koji nije niti trebao biti na Europskom prvenstvu. Bit će to Rustuov 117. nastup za reprezentaciju.

Iza Rustua je velika karijera, nekoć su ga mnogi smatrali najboljim vratarom svijeta, ali više ni u Besiktasu nije prva opcija. Fatih Terim na Euro ga je poveo čisto iz romantičarskih razloga. Upravo je Terim prije gotovo 20 godina otkrio Rustua na jednom treningu Antalyaspora. Tada mu je navodno rekao da će postati najbolji vratar u povijesti Turske, iako je Rustu bio tek treća opcija u klubu. Na temelju Terimove preporuke Rustu je 1993. potpisao ugovor s Besiktasem, ali nedugo nakon toga sudjelovao je u prometnoj nesreći. Rustu nije mogao proći liječnički pregled i transfer je otkazan.

Put do slave

Iduće sezone potpisao je ugovor s Fenerbahceom, za kojeg je tada branio prvi golman reprezentacije Engin Ipekoglu. No, kad se Ipekoglu ozlijedio, Rustu je dobio priliku da se dokaže i čvrsto ju je zgrabio. Idućih devet sezona nitko ga nije mogao maknuti s Fenerovih vrata, a isto je važilo i za reprezentaciju. Ubrzo je Rustu postao prepoznatljiv diljem Europe, po svom nadimku "Divljak", kao i dvije crne crte koje redovito ima ispod očiju dok je na terenu.

Katalonsko razočaranje za najboljeg svjetskog vratara

Titulu najboljeg svjetskog vratara Rustu je zaradio na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine kad je Turska osvojila treće mjesto, uvelike zahvaljujući njegovim nemogućim obranama. To je privuklo pozornost najvećih europskih klubova poput Manchester Uniteda, Arsenala i Barcelone, a Rustu je na koncu potpisao za momčad koju je tada preuzeo Frank Rijkaard. Pokazalo se to lošom opcijom. Rijkaard je Rustua šikanirao, manje zbog minorne ozlijede, a više zato što nije dobro govorio španjolski. "Nije normalno da ignorira vratara mojih sposobnosti zato što ne znam španjolski!", bjesnio je Rustu, ali nije pomoglo. Za Barcelonu je nastupio samo četiri puta u sezoni 2003./2004.

Nogometna bajka

Razočarani Rustu vratio se u tursku, gdje je proveo još tri sezone u Fenerbahceu, no od tada je sve krenulo nizbrdo. Nakon što je osvojio treći naslov prvaka s Fenerom, Rustu se posvađao s vodstvom kluba oko svoje uloge u momčadi i kao slobodan igrač prešao u Besiktas gdje se nalazi i danas. Rustu ima već 35 godina i sve češće ga muče ozlijede, što se jasno odražava na njegovoj formi. Mnogi očekuju da će se oprostiti od nogometa nakon Europskog prvenstva.

Njegov povratak naliči na pravu nogometnu bajku. Otpisani junak po posljednji se put vraća na gol i još jednom postaje heroj nacije. Osim ako ga u tome ne spriječi neki novi Vlaović. Nadajmo se da hoće.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više