Video: Vettel u Valenciji do druge pobjede!

SEBASTIAN VETTEL u Red Bullu uzeo je u Valenciji svoju drugu ovosezonsku pobjedu. Nakon VN Malezije Renaultov Nijemac bio je najbrži na VN Europe. Vattel je uzeo svoju sedmu pobjedu u karijeri, nakon devetog pole positiona ove sezone.

Njegov klupski kolega Mark Webber nije uspio materijalizirati dobar start: već u desetom krugu napravio je veliku grešku i preletio preko Kovalainenova bolida. Lewis Hamilton, koji je u Montrealu u prošloj dionici uzeo svoju 19. pobjedu u karijeri, ovaj put stigao je drugi, dok je treće mjesto i dodatni bodovi za Marcesed McLaren pripalo Jensonu Buttonu.  

Sedma pobjeda u karijeri, druga u ovoj sezoni

Vettel je ovim trijumfom sedmi put u karijeri pobijedio u nekoj od utrka Svjetskog prvenstva, te drugi put ove sezone. No, prvi put je Nijemac materijalizirao prvu startnu poziciju. Ove je godine, prije Valencije, tri puta bio najbrži na treningu, ali bi kiksao u utrci. Međutim, ovom prilikom Vettel nije dopustio spuštanje u redoslijedu.

Utrka je u Valenciji bila prilično isprekidana zbog mnogo blažih kontakta na stazi. Sigurnosna vozila su imala posla kao nikada dosad u godini, što je doniijelo i pomutnju među vozačima. Neki su ih prolazili, neki usporavali, a zbrka bi mogla donijeti i naknadna vremenska kažnjavanja, što će izmijeniti konačni izgled u redoslijedu.

Najžešći kontak su, pak, u devetom krugu imali Mark Webber i Heikki Kovalainen. Prilikom preticanja Webber je "nosom" zapeo za Finca, čime je bio doslovno lansiran u zrak. No, izvedeni salto sa svojim Red Bullom nije bio koban za Webbera. Dočekao je prizemljenje na gume, a potom i u zaštitnu ogradu. Neozlijeđen je izašao iz bolida nakon svega.

Njegov je momčadski kolega Sebastian Vettel, pak, vodio od početka do kraja utrke i njegovo slavlje je "najčistije" u kompletnoj zbrci. Na startu je odbio napad Lewisa Hamiltona i do kraja držao na distanci sve konkurente.

Dolazak na postolje su dočekala i dva vozača McLaren-Mercadesa, Lewis Hamilton i Jenson Button. Takav poredak je maksimalno zakomplicirao vrh ukupnog redoslijeda. Hamilton ima 127 bodova, šest više od Buttona, dok Vettel ima dvanaest manje.

Razočarao je Ferrari, pa je tako Fernando Alonso bio tek deseti, a Felipe Massa četrnaesti. Još se niže od njih smjestio Michael Schumacher, na 16. mjestu.

VN Europe, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1:40:29.571

2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +5.042

3. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +7.658

4. Rubens Barrichello (Williams) +20.627

5. Robert Kubica (Renault) +22.122

6. Adrian Sutil (Force India) +25.168

7. Kamui Kobayashi (Sauber) +30.965

8. Sebastian Buemi (Torro Rosso) +31.299

9. Fernando Alonso (Ferrari) +32.809

...

Ukupni redoslijed vozača:

1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 127 bodova

2. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 121

3. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 115

4. Fernando Alonso (Ferrari) 96

...

Ukupni redoslijed konstruktora:

1. McLaren-Mercedes 248 bodova

2. Red Bull-Renault 218

3. Ferrari 163

Pročitajte više