Vonn: Već osjećam pritisak zbog olimpijske medalje

AMERIČKA skijašica Lidsey Vonn, dominantna figura u ženskom skijanju u zadnje dvije sezone, kaže da je osvajanje olimpijske medalje njezin san još od malih nogu.

Vonn je u zadnje dvije sezone dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa. U sezoni 2007/08. osvojila je i mali Kristalni globus u spustu, a prošle sezone je obranila i taj naslov, te mu pridodala još i onaj u superveleslalomu. Ukupno je ostvarila 22 pobjede u utrkama Svjetskog kupa.

Ove godine je bila dvostruka svjetska prvakinja u francuskom Val'd Isereu, u spustu i superveleslalomu. Prije dvije godine je na Svjetskom prvenstvu u švedskom Äreu u istim disciplinama osvojila dvije srebrne medalje.

Vonn, međutim, još uvijek nema onaj najvrjedniji trofej za svakog ili gotovo svakog sportaša, olimpijsku medalju. Stoga je jasno da će njezin apsolutni prioritet u nadolazećoj sezoni biti nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru u veljači sljedeće godine.

"Bila bih doista jako sretna kada bi uspjela osvojiti medalju u Vancouveru. To je bio jedan od mojih snova još kada sam bila djevojčica. Zapravo, sve što me zanima u ovoj sezoni jest biti na podiju tijekom Igara u Vancouveru!"Već sada osjećam pritisak zbog Vancouvera. Mnogi ljudi ne mare baš puno za ono što napraviš u Svjetskom kupu. Računaju samo olimpijske uspjehe, te misle da ću ja u Vancouveru osvojiti pet medalja. No, to su potpuno nerealna očekivanja", dodala je Vonn, koja je u nedjelju napunila 25 godina.

Vonn (djevojački Kildow) je već dva puta nastupala na Zimskim olimpijskim igrama. Najbolji plasman ubilježila je u kombinaciji u Salt Lake Cityju, na šestom mjestu. U toj je utrci Janica Kostelić osvojila svoju prvu od ukupno četiri medalje na tim Igrama, tri zlata i jedno srebro (u superveleslalomu).

Pročitajte više