hajduk

Vujović: Hajduk može do titule. Livaja je ozbiljno pogriješio, to se tako ne radi

HAJDUK je zadnji naslov prvaka osvojio davne 2005. godine, a zadnji Kup je uzeo prije osam godina. Godinama su navijači Hajduka frustrirano gledali kako dinamovci, pa i Riječani, slave titule i kupove. Treneri su se mijenjali, dovodili se razni igrači, no rezultata nije bilo.

Ova sezona je također za splitski klub počela jako loše. Jens Gustafsson je doveden da napravi rezultat nakon dobro odrađenog prijelaznog roka. Uprava Hajduka je dovela nekoliko ozbiljnih igrača i napokon se očekivao iskorak u rezultatskom smislu. No sa Šveđaninom na klupi Hajduk je izgledao bezidejno, sporo i prestrašeno. Nakon očajne igre u Koprivnici Gustafsson je otišao, a na klupu je stigao Valdas Dambrauskas. Litvanac je preporodio momčad i Hajduk sad izgleda kao nezadrživa sila hrvatskog nogometa. Pet utakmica, pet pobjeda, a od toga dvije na gostovanjima u Rijeci i Maksimiru. U Kupu je Hajduk pregazio Lokomotivu i za finale će kod kuće igrati protiv Gorice.

"S Gustafssonom Hajduk nije sličio ni na što"

Je li napokon došlo vrijeme da se prekine trofejna suša za klub s Poljuda? O tome smo razgovarali s legendarnim napadačem Hajduka Zlatkom Vujovićem.

''Nakon dugo godina Hajduk napokon izgleda kao momčad koja može do titule. Uvijek sam govorio, ne možeš do rezultata ako ne ulažeš u momčad. Hajduk godinama nije mogao parirati Dinamu po pitanju novca i samim tim nije bilo izgledno da je mogao biti ravnopravan. Ove sezone to nije slučaj. Dinamo je u nezapamćenoj krizi, nije ni sjena ekipe od prošle sezone, a Dambrauskas je donio taj prijeko potrebni klik u momčad Hajduka'', rekao nam je Vujović pa nastavio:

''Uprava je dovela deset novih igrača i Hajduk je od početka izgledao kao ekipa koja se može i mora ravnopravno nositi s Dinamom. Zašto se to nije dogodilo odmah, ne znam, ali s Gustafssonom to nije sličilo ni na što. Ne znam je li lošija bila igra prema naprijed ili prema natrag. Baš ništa nije bilo dobro i Hajduk je bez veze izgubio dosta važnih bodova. Došao je novi trener koji je promijenio par stvari, zaigrao je ofenzivnije, postavio je neke igrače na njihove prirodne pozicije, momčad je kliknula i sad je Hajduk totalno drugačija momčad u odnosu na samo prije par kola. Utakmica u Rijeci je bila ključna. Istina, tada je bilo i malo sreće, ali sreću je Hajduk na toj utakmici i zaslužio. Prvi sam put nakon dugo vremena vidio momčad kako se bori, kako želi, kako uklizava. Vidio sam momčad koja je bila složna. Nakon te pobjede stiglo je i samopouzdanje i odlazak po pobjedu na Maksimir više nije izgledao kao nemoguća misija, što se događalo prije. Dinamo nije više onako moćan kao nekad, a Hajduk je u tu utakmicu ušao bez straha. I naravno, imao je Livaju.''

"Hajduk može do naslova prvaka, ali ne smije gubiti male utakmice kao do sada"

Hajduk igra dobro, navijači su euforiji, no ona će odmah splasnuti ako momčad ne dođe do naslova prvaka. Vujović misli da Hajduk već ove sezone može do titule.

''Momčad je jako dobra. Ulaganje se isplatilo. Krovinović se još traži, ali ne sumnjam da će i on proigrati onako kako zna. Također, Livaja je igrač koji odskače u HNL-u i on je najveći adut Splićana. Da je odličan, znali smo svi. Nije ista stvar igrati vani i u Hajduku. Marko se vratio u Split kao iskusan igrač i sad je totalno sazrio kao igrač. Ima sve. Tehniku, karakter, volju i trku. Međutim, jako bi opasno za Hajduk bilo da se sve baci na njegova leđa i da samo Livaja mora spašavati. Što će se dogoditi kad ga protivnik udvoji, kad mu bude loš dan ili kad neku utakmicu ne bude mogao igrati. Lijepo je pobjeđivati Dinama i Rijeku u gostima, ali Hajduk si više ne smije dozvoliti luksuz da gubi bodove na malim utakmicama. Jednostavno ne smije. Ne podcjenjujem nikoga, ali ovaj Hajduk ne smije gubiti od Šibenika, Slavena ili Lokomotive. S obzirom na to kako sad Hajduk igra, a s obzirom na to u kakvom je Dinamo stanju, mislim da uz malo sreće već ove sezone možemo do naslova prvaka. No, tu su i Osijek i Rijeka i zato će biti teško. Ali uvjeren sam da se može'', rekao je jedan od najboljih igrača Hajduka u povijesti.

Livaja je pogriješio. Ne moramo se voljeti, ali moramo biti korektni

Nakon pobjede u Zagrebu Torcida je igrače dočekala u Splitu. U euforiji je na ramenima navijača Marko Livaja zapjevao uvredljivu pjesmu na račun Dinama. Istu je stvar napravio nešto kasnije u društvu Danijela Subašića. HNS je pokrenuo disciplinski postupak i izgledno je da će najbolji igrač Hajduka biti kažnjen. Vujovića smo pitali da nam komentira taj incident.

''To nije bilo u redu. Takve se pjesme ne bi smjele pjevati. Ne moramo se voljeti, ali moramo biti korektni jedni prema drugima. Naravno da će rivalitet uvijek postojati, ali ne vidim čemu takve pjesme. Marko je reprezentativac i ovo mu nije trebalo, a sad će ga i Savez kazniti. Pitam se je li sve to bilo potrebno. Ipak, ne mislim da je on takav tip koji je nekoga namjerno želio uvrijediti. Hajduk je pobijedio u Zagrebu, on je zabio krasan gol i fantastično je namjestio drugi. Jednostavno, sve to ga je ponijelo. Naravno da to nije bilo u redu, ali zaista ne vjerujem da je svjesno ikoga želio uvrijediti'', zaključio je Zlatko Vujović.

Pročitajte više