Wimbledon više nikad neće biti isti: Novi stadioni i dvostruko veća površina

Foto: EPA-EFE

WIMBLEDON će uskoro biti potpuno drukčiji turnir od onoga koji smo gledali svih ovih godina. 

Nakon što je prije devet godina na centralni teren nakon jako puno diskusije postavljen krov, a isto je najavljeno i za teren broj 1 sljedeće sezone, Englezi spremaju dosad najradikalnije promjene na inače vrlo tradicionalnom događaju.

Članovi Wimbledon Park Golf Cluba odobrili su prodaju gotovo cijelog svojeg terena (na slici označen crvenom bojom) All England Clubu za 65 milijuna funti, čime će se površina terena na kojima se održava teniski turnir povećati sa 42 na ukupno 115 hektara. To će organizatorima omogućiti goleme promjene u klubu koji se godinama muči s organizacijskim problemima.

Dok se ostali Grand Slamovi održavaju na puno većoj površini i nude nekoliko većih stadiona na kojima se igraju najzanimljiviji mečevi, Wimbledon je po tom pitanju jako gubio na gledanosti, ali to će se uskoro promijeniti. Organizatori planiraju širenje tribina na terenima broj 2 i 3, a sad će biti moguće dodati tribine na svaki drugi teren čime će ukupan kapacitet svih tribina biti čak 40.000 gledatelja.

Osim toga, u planu je gradnja novog kompleksa sa šest natkrivenih i šest otkrivenih terena, podzemnom garažom i nizom novih sadržaja koji će posjetiteljima uljepšati posjetu slavnom Grand Slamu i omogućiti im da u All England Clubu ostave još koju funtu više. Izgradnja novih objekata stajat će Wimbledon dodatnih 150 milijuna funti, a gradnja bi trebala početi kroz dvije do tri godine.

All England Club je otprije bio vlasnik terena koji je sad kupio, ali je on bio u najmu golf kluba do 2041. godine. Zbog golemog interesa za teniski turnir, All England Club je na ovaj način ubrzao "povrat imovine".

Pročitajte više