Zašto Dalić i Vida nisu u pravu da se Hrvatskoj "otvorilo" u Ligi nacija?

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

"POBJEDOM Engleske kod Španjolske otvorilo nam se u skupini. Na kraju čak možemo biti i prvi ako pobijedimo i Engleze i Španjolce", uglas su Zlatko Dalić i Domagoj Vida nakon što je rezervna Hrvatska jedva pobijedila Jordan u prijateljskoj utakmici (2:1) komentirali rezultat meča koji se istovremeno igrao u Sevilli.

Tamo je Engleska pobijedila Španjolsku 3:2 i tako prilično zakomplicirala život Hrvatskoj. Dakle napravila upravo suprotno od onog što izbornik i kapetan govore. 

Neočekivan trijumf Engleske u gostima kod lidera i favorita grupe u tešku poziciju gura Hrvatsku, koja posljednje dvije utakmice, 15. studenog protiv Španjolske na Maksimiru i s Engleskom tri dana kasnije na Wembleyju, dočekuje kao posljednja u grupi i s realnom mogućnošću ispadanja iz elitne Lige A u Ligi nacija, što za sobom povlači i daleko težu posljedicu: mogućnost pada u tek treću jakosnu skupinu ždrijeba kvalifikacija za Euro 2020. 

Naravno, još ništa nije gotovo niti je Hrvatska u bezizlaznoj situaciji, posebno zato što je odigrala utakmicu manje od oba suparnika. Ali Hrvatsku do kraja čeka najteži i najzgusnutiji raspored. Jedina od sve tri reprezentacije sljedećeg mjeseca igra dvije ključne utakmice, i to u razmaku od samo tri dana.

Pri tome sigurno osvaja skupinu i plasira se na finalni turnir ako pobijedi u obje preostale utakmice.

No to je daleko lakše napisati nego izvesti. Jer čeka je Španjolska, koja ju je prije samo mjesec dana razvalila 6:0, a nekoliko dana kasnije Engleska. Ona je, pak, Hrvatsku u petak na Rujevici trebala pobijediti s nekoliko golova razlike, a domaćin je bio presretan s konačnih 0:0.

Formalno dakle Dalić i Vida jesu u pravu, Hrvatskoj se doista "otvara" put prema prvom mjestu uz obje preostale pobjede. 

Ali kada iz teorije prijeđemo u praksu, vidimo kako za razliku od nabrijanih i furioznih Španjolske i Engleske, Hrvatska u posljednje vrijeme igra očajno i ima jednako takve rezultate u Ligi nacija. Pri čemu je, ponavljamo, trebala biti i bez onog jedinog boda protiv Engleske.

Hrvatsku iz Elchea i s Rujevice teško je, da ne kažemo nemoguće, zamisliti da pobjeđuje bilo koju ozbiljnu reprezentaciju, a kamoli Španjolsku ili Englesku na Wembleyju.

Tako da ono što izbornik i kapetan Hrvatske govore praktično i sadržajno zvuči kao demagogija u koju ni sami ne vjeruju.

Osim ako se u sljedećih mjesec dana ne dogodi čudo i Hrvatska iz Lige nacija, nemoćna, beskrvna i neefikasna, odjednom se pretvori u ratničku momčad koja poraze pretvara u pobjede. Dakle u Hrvatsku s SP-a.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više