NBA

LeBron je napustio sastanak o nastavku NBA sezone. Evo što ga je razljutilo

Foto: Getty Images

DA JE LeBron James ostao pri stavu da NBA sezonu treba prekinuti, ona bi vjerojatno i bila prekinuta, ili bi barem izgubila regularnost i kredibilitet. No najveća košarkaška zvijezda današnjice ipak se predomislila.

LeBron je jedan od najistaknutijih aktivista u NBA ligi, osnivač škole I Promise u rodnom Akronu, donor milijuna dolara u humanitarne svrhe i pokretač inicijative o važnosti glasanja. No dok su mnogi drugi igrači kontemplirali treba li uopće ići u Orlando na nastavak NBA sezone, on je jasno zagovarao nastavak jer je smatrao da je NBA liga jača platforma za zagovaranje socijalnih promjena nego puko piskaranje po društvenim mrežama.

Ljutito je izjurio sa sastanka

Pa ipak, nakon najnovijeg incidenta na američkim ulicama, u kojem je policajac sedam puta u leđa upucao Jacoba Blakea dok je ulazio u auto u kojem mu je bilo troje djece, James je poludio i na Twitteru napisao: "Jebeš ovo! Zahtijevamo promjene, dosta nam je".

Na sastanku igrača njegovi Lakersi i gradski rivali LA Clippersi glasovali su za prekid sezone, ali većina se izjasnila za nastavak. LeBron je ljutito izjurio sa sastanka. Naknadno je objavljeno da se predomislio te zaključio da je svima u interesu da se sezona nastavi.

Ispostavilo se da James nije bio ljutit zbog stajališta drugih klubova, nego zbog poteza Bucksa, koji su prvo na svoju ruku odlučili bojkotirati petu utakmicu prvoga kruga protiv Orlanda, ne obavijestivši pritom o odluci igrače Magica, koji su već bili izašli na zagrijavanje, kao ni ostale klubove, koji su tako stavljeni pred gotov čin.

Smatrao je da su Bucksi licemjerni i nedosljedni

Posebno ga je razljutilo to što su Bucksi naposljetku na sastanku glasali za nastavak sezone, što je LeBron okarakterizirao licemjernim i nedosljednim.

Očekivalo se da će Toronto Raptorsi i Boston Celticsi u četvrtak prvi bojkotirati utakmicu, svoju prvu u finalu Istoka, jer su o tome raspravljali i javno se znalo za njihove pregovore. Bucksi su ih preduhitrili i bojkotirali utakmicu dan ranije bez da su ikoga obavijestili o odluci.

A nikoga nisu obavijestili jer su odluku donijeli u posljednji trenutak, nakon dugotrajnih razgovora prije početka utakmice. Simbolično je da su baš oni prvi objavili bojkot jer je Kenosha, u kojoj se incident s Blakeom dogodio, 60-ak kilometara udaljena od Milwaukeeja.

Poslao novu poruku o važnosti glasanja

Nakon svega James se ponovno oglasio na Twitteru.

"Promjene se ne događaju samo razgovorom nego akcijom i ona se mora dogoditi SADA! Zbog djece u mojoj školi I Promise, djece u zajednicama diljem zemlje, na nama je da napravimo razliku. Zato je vaš glas više od glasa", napisao je LeBron i podsjetio da se glasanjem na predstojećim izborima može srušiti Donalda Trumpa, što bi svakako bio korak u pravom smjeru.

Treba istaknuti i da LeBron u cijeloj priči rastrgan između želje da pomogne u borbi za rasnu jednakost i ambicije da osvojio još jedan naslov prvaka, koji bi mu učvrstio poziciju jednog od najvećeg košarkaša svih vremena, ako ne i najvećeg.

Pročitajte više