Zbog "pada koncentracije navijača" Uefa traži 60 tisuća eura, HNS žali zbog "rušenja hrvatskog ugleda"

UEFA je kaznila HNS s nevjerojatnih 60 tisuća eura zbog neprimjerenog ponašanja navijača na četvrtfinalnoj utakmici Hrvatska - Turska. Da stvar bud teža za HNS, radi se o posbenoj kazni, nevezanoj uz slučaj koji se zbog navodnog rasističkog skandiranja tijekom utakmice s Turcima vodi pri Disciplinskoj komisiji Uefe. Iz Odjela za komunikacije krvone europske nogometne organizacije jutros su Indexu potvrdili da je istraga u tijeku te da će se Disciplinska komisija oglasiti za nekoliko dana.

Kako navijači za vrijeme utakmice nisu divljali logično je da se radi o upotrebi bengalki, kojih je Uefa izbrojala oko petnaestak, a kako je poznato da je upravo na to posebno alergična, ovakva kazna i ne čudi.

Došlo je do "pada koncetracije" navijača na utakmici  s Turskom

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić komenitirao je najnoviju kaznu.

"Moramo izraziti žaljenje što je došlo do "pada koncentracije" navijača na utakmici s Turskom i što je toliko tih vatrenih sredstava korišteno, što je opisano u odluci disciplinske komisije. To je neusporedivo sa ponašanjem na prve tri utakimice, jer je i strani tiaska naglasio viteško ponašanje naših navijača. To nisu istinski navijači hrvatske reprezentaicje. Mi ćemo se žaliti na tu odluku i nadamo se da će uvažiti naše razloge. Kako god to tretirali, nije dobro za ugled Hrvatske općenito, a mogli smo i ta sredstava iskoristiti u humanitane svrhe. Sada, kazne s prijašnjih susreta na Euru djeluju uistinu simboličke naspram ove kazne", ističe Srebrić.

Unatoč tome, treba se spomenuti kako već dugo vremena nijedan europski nogometni savez nije dobio tako veliku kaznu. S druge strane, već se dugo godina nitko ne služi sa bengalkama, samo Balkanci još njeguju taj način proslave, odnosno tugovanja, ovisno o prigodi.

Podsjetimo, Hrvatska je kažnjena i prije tjedan dana sa 60 tisuća franaka zbog upotrebe baklji i dimnih bombi u susretu sa Poljskom.

Srebrić o istrazi o rasizmu: Neće biti izbacivanja klubova kao ni praznih tribina

Što se tiče najnovije istrage protiv rasističkog ponašanja hrvatskih navijača na susretu protiv Turske, Srebrić smatra da kazne neće biti drakonske kao što se piše danas po medijima.

> UEFA drakonski kažnjava HNS zbog rasističkih i fašističkih ispada navijača

> Hrvatski navijači ne znaju što je rasizam

"Dali smo odgovor na dopis, postavlja se nekoliko drugih pitanja, zabranjena zastava je maknuta čim je uočena (Zastava na kojoj je umjesto šahovnice slika od ustaškog poglavnika Ante Pavelića o.pa.). Ne možemo tolerirati zviždanje na tuđu himnu, no to je bio dio navijača, to nije niti delegat registrirao. Oni su time iznenađeni. Mi smo u utorak dobili dopis, to je prijavila monitoring grupa iz PHARE programa, koja se bori protiv rasizma", pojašnjava Srebrić.

Može li se očekivati neka teška kazna poput isključivanja hrvatskih klubova iz Europe ili odluka o igranju na praznim tribinama u kvalifikacijskom ciklusu?

"Mi trebamo ići na utvrđivanje individualne i kolektivne odgovornosti, mi kao HNS smo se od toga ogradili. No, hrvatski klubovi neće biti kažnjeni, ne vjerujem da će se dogoditi da igramo pred praznim tribinama. Vjerojatno ćemo dobiti novu novčanu kaznu. No, ja postavljam pitanje, što je Savez tu mogao učiniti? Da bi se u budućnosti te stvari riješile to mora biti šira društvena akcija, tu moraju raditi institucije države. Ovo sve skupa je šteta za ugled Hrvatske u svijetu."

Prijateljski ogled Turska - Hrvatska na jesen ili u proljeće 2009.

Glavni tajnik HNS-a je potvrdio kako će se uskoro odigrati prijateljski susret Turska - Hrvatska.

"Mogu reći da će to biti na jesen ili na proljeće sljedeće godine, treba samo vidjeti kakve će biti mogućnosti zbog kvalifikacijskog ciklusa."

A.K.,D.R.,M.Š.

Pročitajte više