zlatan ibrahimović

Zlatan: Pronašao sam se u Jordanu. Znam da tražim previše, ali ne štedim ni sebe

Foto: Guliver Image/Getty Images

DEVET godina navijači Milana čekaju na naslov prvaka Italije. Devet godina je jedan od najvećih klubova u povijesti nogometa tavorio u prosječnosti Serie A i grčevito se borio za pozicije koje vode u Europa ligu.
Klub takve reputacije nešto takvo nije zaslužio. Slavni klub sa San Sira bio je 18 puta prvak Italije, a čak sedam puta penjao se na krov Europe.

Posljednju Ligu prvaka osvojio je 2007., a posljednju titulu u Serie A uzeo pradavne 2011. Nakon toga smo svjedočili strmoglavom padu velikog kluba. 

Sve do ove sezone. Milan je prvi, nakon restarta hara talijanskim nogometom i navijači, koji su odavno prestali vjerovati, napokon sanjaju otvorenih očiju.

Za sve je kriv 39-godišnji Zlatan Ibrahimović. Švedski veteran i jedan od najboljih nogometaša modernog doba skoro dvije godine nije igrao ozbiljan nogomet, ali dolazak u Milan prije 11 mjeseci pokazao se fantastičnim. Kako za klub tako i za Zlatana koji je vratio odavno iščezli glamur na San Siro te koji svojim golovima i spektakularnim igrama drži Milan na vrhu.

U velikom intervjuu za talijanski Sky Sports Zlatan je pričao o brojnim temama, priznao je da mu je Michael Jordan uzor, a otkrio je i kako bi mogla izgledati njegova budućnost jednog dana kad završi karijeru.

 

Odmah na početku je otkrio kako je 2010. stigao u Milan na posudbu iz Barcelone, gdje nikako nije mogao pronaći zajednički jezik s Pepom Guardiolom.

''Galliani je ušao u moju kuću u Barceloni i nije se želio pomaknuti dok nisam pristao doći''

''Adriano Galliani je došao kod mene u Barcelonu, ušao je u kuću, skinuo je jaknu i samo je rekao: 'Ne mičem se odavde dok ne kreneš sa mnom.' Moja žena Helena me pitala: 'Tko je ovaj čovjek i što hoće od nas?' Rekao sam joj da je on veoma važan za našu budućnost. Kad smo stigli u Milano, bio sam presretan. Ipak, situacija u klubu je bila neobična. Rekao sam, ok, ako ima nekih problema, a ja za njih ne znam, otići ću'', rekao je Zlatan pa je dodao da je danas u klubu sve drugačije:

"Sada je sve drugačije u odnosu na prije deset godina. Ovo je novi izazov. Rekli su mi da će biti teško, gotovo nemoguće da napravim nešto značajno. Baš zato mi se ovo sviđa. Jer, ako sam u stanju da radim stvari koje činim sad u Milanu, onda je to puno veće nego da sam se priključio ekipi koja je već bila na vrhu. Nije ni izbliza isto. Ovo je drugačije jer je trebalo vratiti momčad na vrh i naučiti igrače što znači biti na samom vrhu.''

''Znam da tražim puno od suigrača, ali ne štedim ni sebe''

Ibrahimović je rekao da nikad nije strahovao od rizika.

''Jesam li se plašio vratiti u Milan? Ne, inače ne bih potpisao. Bilo je isto kao kad sam potpisivao za United. Govorili su mi da sam prestar, da je tempo u Premiershipu prebrz. Ja uvijek radim suprotno od onog što kažu. Pitaju me stavljam i dalje pod veliki pritisak sve u momčadi? Naravno, čak sad i više nego nekad. Tražim li puno od suigrača? Da, jer ako ne treniraju dobro, onda to neće valjati. Ja treniram puno, ne štedim se. Ako igrate u Milanu, onda morate od sebe tražiti maksimum, jer tu ste da biste pobjeđivali. Ne uspijete li vi, dovest će nekog drugoga, što je normalno. U mom svijetu je pobjeda sve. Inače, ako nešto napravite dobro, malo ljudi će to primijetiti. U mom svijetu, kad odigram neki dobar potez, to je nešto najnormalnije jer u suprotnom ne bih ni bio ovdje. Kad igrate na ovom nivou, onda jedete ili vas pojedu. Ja sam izabrao biti lovac, biti taj koji će jesti'', priča Šveđanin.

Jordan i ja imamo istu strast za pobjedama

Zlatan je poznat po tome da nema idole jer je "najbolji na svijetu'', ali ipak kaže da ga je oduševio dokumentarac o Michaelu Jordanu The Last Dance. Tvrdi da se pronašao u njemu.

"Nisam Michael Jordan, ali imamo istu strast za pobjedama. Gledao sam dokumentarac i jako mi se svidio, najviše jer se pronalazim u nekim riječima. Kao na primjer: 'Teško je igrati s njim jer je jako agresivan.' Istina je da nabijam veliki pritisak suigračima. Jednostavno, ne volim šetkati okolo i dijeli poljupce. Takav mentalitet dao je Jordanu pravo da bude ono što je postao. Jordan je školski primjer pobjedničkog mentaliteta. Takav sam i ja. Osvojio sam puno toga, ali i dalje sam tu'', rekao je Ibra.

''Hoću li biti trener? Nema šanse''

Tvrdi da neće postati trener kad završi karijeru.

"Ne vjerujem da ću biti trener jer je to jako stresan posao. Posebice ako ste igrali nogomet na vrhunskom nivou. Tada je vaš posao tjerati druge da rade stvari koje oni ne mogu, a vi ste ih radili cijelog života. Nisam siguran da to mogu. Neću reći ni konačno ne, ali mislim da je to previše stresan posao'', rekao je slavni napadač pa je otkrio koliko još ima namjeru igrati.

"Još dvije ili tri godine? Sve dok se dobro osjećam, u redu je. Kad ste stariji i u mojim godina, ne pričamo o kvaliteti, nego kako se osjećam fizički. Ako ste fizički dobro, možete nastaviti igrati, kao Totti. Kod Tottija je bilo tako, ako je spreman, nastavlja. Tu smo slični. Nije da mi nedostaje kvaliteta, ako imate taj ritam i dobar kontinuitet igara, možete igrati i dalje. To je važna stvar jer je kvalitetu nemoguće izgubiti. Pitanje je samo fizičkog stanja, jeste li u stanju ili niste", zaključio je golgeter Milana.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više