ZNANSTVENICI RAZBILI MIT Nasilne videoigre ne potiču agresivnost

Foto: Screenshot
 
NASILNE video igre predmet su rasprave diljem svijeta, a tako i unutar naše države. Mnoga provedena istraživanja i kvazi istraživanja navodno su potvrdila direktnu vezu između nasilnih video igara i agresivnog ponašanja, odnosno nedostatka empatije. Posljednje istraživanje objavljeno 8. ožujka, 2017. potvrđuje suprotno. 
 
Nasilne podražaje dobivamo samo u video igrama?
 
Kada dođe do ubojstva mnogi, uključujući medije, traže krivca, ali i senzaciju. Često se traže poveznice i rade profili krivaca kako bi se došlo do odgovora što čovjeka natjera na takav čin. Odgovor na svoja pitanja nalaze u nasilnim video igrama jer sigurno je imalo utjecaja što je krivac već ubijao, makar u virtualnom svijetu. Neznanje i nerazumijevanju postaju najveći prijatelji neutemeljenih teorija, a video igre okidač za nasilno ponašanje. U takvim situacijama traže se primjeri i poveznice koje su sve ubojice igrali nasilne video igre, dok recimo nasilni filmovi, knjige ili ilustracije nisu predmet rasprave. Većina nas je vidjela razapetog Isusa Krista, nije li to također nasilan prizor? 
 
 

Grand Theft Auto glavni krivac u slučaju Devina Moorea

Pobornici teorije da su nasilne video igre štetne često izvlače primjere poput Devina Moorea, 17-godišnjaka koji je ušao u policijsku postaju, uzeo jednom policajcu pištolj i ubio drugu dvojicu te dispečera. Omiljena razonoda mladog Devina bilo je igranje igre Grand Theft Auto (GTA) . Nakon tog nemilog događaja podnesena je tužba prema proizvođačima i distributerima video igre Wal-Martu, Take-Two Interactiveu, Gamestopu i Sonyu jer su prodali igru 16-godišnjaku iako igra nosi oznaku 17+. Navodno je sam Devin je izjavio: "Život je video igra. Moraš nekad umrijeti".  
 
 

 
Pozadina priče je tak kasnije izašla na vidjelo, Devin je u djetinjstvu bio emocionalno i fizički zlostavljan od strane oca, a sud u Alabami je donio odluku da nema zakona koji bi spriječio ili ograničio prodaju igre kupcu ispod dobne granice. Jedini način kojem se može pristupiti problemu ima li poveznice između nasilnih video igara i agresivnog ponašanja je znanstveno istraživanje. Igranje video igara hobi je velikog broja adolescenata, a kako se radi o novijem trendu malo je provedenih istraživanja kako dugoročno na nas djeluju video igre. 
 

Kako na nas utječe igranje nasilnih video igara?

Najnovije istraživanje provedeno od strane doktora Gregora Szycika objavljeno je na Frontiers in Psychology, a fokusiralo se na povezanost dugoročnog igranja nasilnih video igara i nedostatka empatije.  U istraživanju je sudjelovalo 30 ispitanika podijeljenih u dvije skupine. Prva skupina redovito je igrala nasilne video igre više sati dnevno, dok druga kontrolna skupina nije. Ispitanici su igrali Call of Duty, Counter-Strike: Global Offensive i Battlefield, sve redom hit naslove koje danas igraju milijuni igrača.
 
Znanstvenici su tražili sudionike da ne igraju nasilne igre tri sata prije eksperimenta, kako bi se uvjerili da se ne radi o kratkoročnim posljedicama. Zatim su sudionike podvrgnuli psihološkom testiranju i prikazivane su im slike koje izazivaju emocionalnu reakciju i empatiju, a pomoću magnetske rezonance pratili su moždane funkcije. 
 
"Tumačimo rezultate istraživanja kao dokaz protiv hipoteze o smanjenju empatije i tvrdimo kako je utjecaj nasilnih medija na obradu emocija intenzivan i kratkog daha."
 

 
Rezultati su iznenadili i same istraživače: "Rezultati su iznenađujući, budući da su u suprotnosti s početnom hipotezom i da sugeriraju kako su svi negativni učinci nasilnih video igara na percepciju ili ponašanje kratkog vijeka." - navodi se u priopćenju.
 
Sami istraživači su priznali određena ograničenja objavljenog istraživanja, kao što je mali uzorak i problematika analiziranja nepotvrđenih saznanja. Također , nije poznato jesu li sudionici bili pod utjecajem drugih izvora nasilne tematike poput interneta, filmova ili nečeg sličnog što je moglo izazvati emocionalnu desenzibilizaciju. 
 

Video igre su tu, što ćemo sad?

Industrija video igara raste, a u esportu se igrači najčešće natječu u nasilnim video igrama. Istraživanja su potrebna kako bi razumjeli utjecaj igara na gejmere, pogotovo one najmlađe. Video igre mogu biti odličan medij za učenje i razvoj pojedinih funkcija mozga, ali uglavnom se priča o negativnim primjerima i nasilnim scenama koje neke od njih sadrže. Moramo se naučiti pravilno odnositi prema video igrama, kako ih igrati i interpretirati. One neće nestati, a zabrane su u današnje vrijeme samo besplatan marketing. 

Pročitajte više