36. međunarodni festival kazališta lutaka od 29. kolovoza do 5. rujna

Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF) održat će se od 29. kolovoza do 5. rujna u Zagrebu u organizaciji Međunarodnog centra za usluge u kulturi. L

Na 36. PIF-u, najstarijem zagrebačkom međunarodnom festivalu, 22 kazališta iz 11 zemalja izvest će 23 različite predstave.

Nastupit će kazališta iz Bugarske, Hrvatske, Italije, Izraela, Madžarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije.

Predstave na PIF-u pratit će međunarodni stručni žiri i dječji žiri. Međunarodni žiri dodijelit će Grand Prix "Milan Čečuk" - glavnu festivalsku nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za scenografiju, kreaciju lutaka, tehnologiju lutaka, animaciju, glazbu, režiju, koreografiju, svjetlo te nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom. Dječji žiri nagradit će najbolju poredstavu po svom ukusu "Vrtuljkom", akademskog kipara Ratka Petrića.

U sklopu popratnog programa festivala u zagrebačkoj Kuli Lotrščak 29. kolovoza otvorit će se izložba madžarskih lutaka "100 godina - 100 lutaka" iz fundusa Zbirke lutaka Madžarskoga kazališnog muzeja i instituta.

U Knjižnici "Novi Zagreb" - Travno postavljena je do 13. rujna izložba "Ususret PIF-u".

PIF su 1968. osnovali esperantisti nazvavši ga Pupteatra Internacia Festivalo.

Pročitajte više