70 ljudi u Tuzli prijavilo trovanje hranom, 8 u bolnici. Jeli su u fast foodu

Foto: Klix.ba

NA području Tuzlanskog kantona pokrenuta je procedura za proglašenje epidemije trovanja hranom jer je u četiri općine prijavljen 71 slučaj trovanja nakon konzumiranja namirnica iz jednog objekta brze prehrane, javlja Klix.ba.

63 osobe koje su prijavile trovanje hranom dolaze iz Srebrenika, dok su ostali iz Gračanice, Gradačca i Tuzle. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, za Klix.ba je kazao da je najveći broj pacijenata s gastrointestinalnim smetnjama primljen u lokalnim hitnim službama domova zdravlja nakon čega su pušteni na kućno liječenje. 

Trovanje uslijedilo nakon konzumiranja hrane u ugostiteljskom objektu u Srebreniku

"Njima je zajedničko da su konzumirali određene namirnice i proizvode u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu izvještaja higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebreniku danas smo pokrenuli postupak proglašenja epidemije koja je zahvatila Srebrenik, Gračanicu, Gradačac i Tuzlu, iz koje su dvije osobe", precizirao je Topalović.

U Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli javile su se 22 osobe koje dolaze s područja Tuzle, Gradačca i Srebrenika.

Svi pacijenti su izvan životne opasnosti

"Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su izvan životne opasnosti", istaknuli su za Klix.ba iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Kako su dodali iz tuzlanske bolnice, jutros se u Kliniku za zarazne bolesti javilo još pet pacijenata koji su nakon obrade u stabilnom stanju pušteni na kućno liječenje.

Svi pacijenti su u tuzlansku bolnici stigli sa simptomima koje uzrokuje trovanje hranom.

Pročitajte više