84 % Hrvata protiv odlaska HV-a u Irak

84 POSTO hrvatskih gađana protivi se slanju naših vojnika u Irak, pokazala je telefonska anketa koju je na uzorku od 800 ispitanika provela agencija Media Metar.

15 posto anketiranih građana izjasnilo se za slanje hrvatskih vojnika u Irak, dok je 0,8 posto odgovorilo da ne zna podržava li ili ne takvu mogućnost, piše Jutarnji list. Anketa pokazuje da je stav hrvatskih građana suprotan stavu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, koji je u srijedu izjavio da će hrvatske oružane snage sudjelovati "u misijama NATO-a, pa i u Iraku ako bude trebalo".

Od 84 posto građana koji se protive slanju naših vojnika u Irak, 32 posto ih je kao razlog protivljenja navelo odgovor "rat je pokrenuo SAD pa neka ga i završi kako zna", 29 posto je izabralo odgovor "ne odobravam politiku SAD-a", dok je 19 posto ispitanika ocijenilo da bi "Hrvatska zbog toga mogla postati teroristička meta".

Više od polovice građana koji su se izjasnili da su za slanje vojnika u Irak smatra da takav potez bio koristan "zbog dobrih međunarodnih odnosa i jačanja vanjske politike". Nešto manje od 2 posto ispitanika smatra da bi slanje vojnika u Irak pomogao Hrvatskoj da uđe u NATO.

U srpnju prošle godine provedena je slična anketa. Tada se za slanje HV-a u Irak izjasnilo 5,9 posto građana, dok je njih čak 93,4 bilo protiv.

Schroeder: Njemački vojnici sigurno neće u Irak

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder isključio je u razgovoru za televizijsku postaju ARD, svaku mogućnost slanja njemačkih vojnika u Irak.

"Ako buduća iračka vlada zatraži pomoć humanitarne naravi, njemačka će se vlada odazvati. Ali naših vojnika u Iraku sasvim sigurno neće biti", rekao je Schroeder.

"Primjerice, nećemo zasigurno odbiti iračku molbu da pomognemo u slučajevima atentata, kada se ukaže potreba za prijevoz unesrećenih ili slično", dodao je njemački kancelar.

Pročitajte više