96 ljudi stradalo na koncertu

BROJ ŽRTAVA u požaru u noćnom klubu na Rhode Islandu popeo se na 96 mrtvih osoba čija su tijela izvučena iz ruševina kluba, dok je više od 180 ozlijeđeno u požaru koji je izbio u četvrtak noću tijekom koncerta heavy metal benda Great White.

Požar je izbio oko 23 sata u četvrtak navečer odmah na početku koncerta heavy metal grupe Great White. Vatra je izbila dok je grupa izvodila svoju prvu pjesmu, a očevici kažu da se vrlo brzo proširila i za najviše tri minute ispunila cijelu zgradu crnim dimom.

Uzrok požara je pirotehnika grupe koja je zahvatila izolacijsku pjenu na zidovima i stropu kluba i nakon toga se za samo tri minute proširila na cijelu zgradu.

Pretpostavlja se da je u trenutku izbijanja požara u klubu ´The Station´ bilo nešto ispod 300 posjetitelja, ali se ne zna točan broj.

Većina tijela poginulih pronađena je u blizini glavnog izlaza, neki od njih od vatre, a drugi ugušeni dimom, rekao je ujutro šef vatrogasaca u Warwicku, Charles Hall.

Neki od njih su pregaženi dok su pokušavali izaći iz zapaljene zgrade. U panici koja je nastupila nakon izbijanja vatre oko 300 gostiju kluba pokušalo je izaći kroz glavni ulaz, a nisu koristili tri izlaza za slučaj požara.

Policija ispituje vlasnika kluba i zaposlenike pokušavajući otkriti uzrok požara.

Vođa grupe Jack Russell kazao je kako je uporabu pirotehnike odobrio direktor kluba. On je rekao da je osjetio toplinu plamena dok je bio na sceni. Među nestalima je i jedan član grupe.

Suvlasnik kluba, novinar lokalne televizije Jeff Derderian izjavio je da nije dao dopuštenje grupi za vatromet na sceni.

Kako se doznaje grupa je i u jednom prethodnih nastupa imala vatromet na sceni mada nije dobila dozvolu kluba.


Osoba odgovorna za ovu katastrofu mogla bi biti optužena za ubojstvo iz nemara.

Ova nesreća je najgora u Sjedinjenim Državama nakon požara u noćnom Cocoanut Grove u Bostonu gdje je 1942. poginula 491 osoba i požaru u Happyland klubu u New Yorku 1990. kada je u požaru, koji je podmetnuo ljubomorni mladić, poginulo 87 ljudi.

Samo prije četiri dana 21 osoba poginula je, a 50 ozlijeđeno u noćnom klubu u Chicagu u paničnom pokušaju da izađu nakon što je pripadnik osiguranja kluba upotrijebio sprej za samoobranu pokušavajući prekinuti tuču.


                                                       

Pročitajte više