Borba protiv globalnog zagrijavanja: Svjetskim silama istječe rok za smanjenje upotrebe fosilnih goriva

Foto: Wikipedia

SVJETSKIM silama istječe rok do kojega su bile prihvatile smanjiti upotrebu fosilnih goriva i ostati ispod dogovorenih granica, kaže se u nacrtu studije Ujedinjenih naroda koja bi trebala biti prihvaćena idući tjedan.

Predstavnici vlasti i vodeći klimatolozi sastat će se od 7. do 12. travnja u Berlinu i razmotriti 29 stranica nacrta dokumenta koji procjenjuje kako bi nužni prijelaz na energente s manjom emisijom ugljika stajao od dva do šest posto svjetskog BDP-a do 2050.

U dokumentu se kaže kako će biti nužno uvesti drastična ograničenja i dalje rastuće emisije stakleničkih plinova kako bi se ostvarilo obećanje koje je 2010. dalo gotovo dvjesto zemalja, da će ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva Celzijeva stupnja iznad predindustrijskoga vremena.

Temperatura je već narasla oko 0,8 stupnjeva od 1900. i u idućih će nekoliko desetljeća probiti granicu od dva stupnja, kaže se u UN-ovu izvještaju.

"Ostvarenje cilja ograničenja na dva stupnja ubrzano postaje sve neizglednije", kaže Johan Rockstrom, stručnjak za rizike koje za planet predstavljaju toplinski valovi, poplave, suđe i podizanje razine mora.

"Rasprava se premješta na 'možda možemo pristati na dva stupnja, možda tri ili čak četiri'", kaže Rockstrom koji nije među autorima studije.

Takvo povećanje znatno bi povećalo rizik za opskrbu hranom i vodom, i moglo bi izazvati nepopravljive štete, poput otapanja grenlandskoga leda, kaže se u UN-ovu izvještaju.

Pročitajte više